27
jan
2007

Militär sätts in mot knarkmaffian

RIO DE JANEIRO/SDS

Hoppet har återvänt till Rio de Janeiro. Den nya guvernören planerar att införa nolltolerans mot den utbreda kriminaliteten i en av världens vackraste, men mest våldsamma städer. I förra veckan anlände 230 soldater ur den nationella insatsstyrkan till turistmetropolen.

— Detta gäng som kommit är fast beslutet att hjälpa befolkningen. Vi ska vinna kriget över de kriminella, säger den nyinstallerade guvernören Sérgio Cabral.

Eldprovet för den brasilianska elittruppen kom i veckan. I onsdags invaderade hela styrkan «Vila Cruzeiro», en av Rio de Janeiros mest våldsamma favelor, och lyckades med det som den lokala polisen misslyckats med under flera år. Efter elva timmars eldstrid kom styrkan upp till toppen av kullen och kunde GRIPA den berömda knarkbaronen «O Doca» och hans närmsta män.

Fem killar ur knarkgänget dog i striderna, tre civila skadades och polisens insatshelikopter fick nödlanda efter att ha träffats av maskingevärseld. Knarkbaronens underhuggare, Mica och Tota som misstänks för att ha organiserat terrordåden under mellandagarna som skördade 19 offer, lyckades däremot fly från favelan som är känd för att den brasilianske fotbollsstjärnan Adriano växte upp här.

— Det finns bara två vägar att gå. Antingen vänjer vi oss med vidrigheterna från knarkgängen på kullarna eller så utplånar vi dem. Jag är inte rädd. Jag blev vald för att få ett slut på problemet och tänker fullfölja mitt uppdrag, säger Sérgio Cabral till brasiliansk media.

Guvernörens prioritet är att försöka minska våldet kring själva droghanteringen.

— Droger är en verklighet vi ser i alla länder och städer. I Paris, New York och andra världsstäder konsumeras det extacy, kokain och marijuana. Skillnaden är att i Rio har hela processen militariserats, säger han.

Nästa steg i kampen mot den organiserade brottsligheten är att sätta upp vägspärrar vid alla trafikleder som leder in till Rio de Janeiro. Planen är att hindra mer knark och vapen för att komma in till turistmetropolen som rustar för karnevalen som börjar i nästa månad.

HENRIK JÖNSSON

2007-01-27

Kommentera