10
feb
2007

Milisen driver ut knarklangare och tar betalt för beskydd

RIO DE JANEIRO/POLITIKEN

Det råa kokainkriget i Rio de Janeiro har gått in i en ny fas. Från att ha varit en kamp mellan knarkkartellerna och polisen har nu en tredje part lagt sig i den tjugofemåriga konflikten – milisen. Privata säkerhetsstyrkor, bestående av före detta poliser, brandmän och militärer, har tagit lagen i egna händer och kört ut knarkmaffian från ett flertal favelor.

— Problemet med milisen är mycket allvarlig, säger Marcelo Freixo, ledamot för mänskliga rättigheter i delstaten Rio de Janeiros lagstiftande församling.

— Jag förslår genast att det tillsätts en kommission, säger han i ett uttalande.

I norra Rio de Janeiro, på ön Ilha do Governador där stadens internationella flygplats ligger, har militärpolisen satt upp vägspärrar vid bron. Bilköerna till och från den berömda flygplatsen, som snart ska ta emot hundratusentals turister till karnevalen, ringlar långa. När en vit folkabuss puttrar förbi spärren beordrar den maskinbeväpnade militärpolisen att alla ska stiga ur. Passagerarna ställer sig med händerna mot karossen och låter polisen söka genom deras kroppar efter vapen.

— Får vi titta i bussen, säger polisen och lyfter misstänksamt på ett av baksätena.

Inga maskingevär.

Efter att den omtalade milisen tagit kontroll över favelan Vila Juaniza på ön befinner sig knarkgängen som tidigare styrde på flykt. De vet inte var de ska ta vägen och söker nu skydd hos allierade knarkgäng som styr andra favelor i turistmetropolen. Att milisen börjat röra runt i den våldsamma grytan i Rio de Janeiro har gjort att våldet och dödsstatistiken stigit drastiskt.

Den senaste veckan har ett tjugotal personer dött i strider endast mellan milis och knarkgäng.

Värst har det varit i favelan Cidade Alta som i lördags kväll invaderades av 300 svartklädda män i rånarhuvor. I grupper om femton man tog den beväpnade milisen kontroll över gathörn efter gathörn. När styrkan till slut lyckades komma upp till toppen, med handgranater i händerna, tvingade de iväg knarkmaffian och började leta efter deras kompanjoner.

En 29-årig kille, som tidigare arbetat som chaufför åt knarkmaffian, torterades och hängdes i favelans sporthall. Dagen efter, när invånarna vågade sig in i lokalen, låg åtskilliga öl- och whiskyflaskor slängda på golvet. De fann också tomhylsor, blodstänk och några stearinljus som troligtvis använts för att tortera 29-åringen.

Efter avrättningen stoppade milisen killen i bagageluckan på en stulen bil och körde ned till ingången av favelan vid den stora motorleden Avenida Brasil. Och satte fyr.

— Det har alltid sagts mig att milisen invaderar, kör ut knarklangarna och tar endast betalt för tjänsterna de utför, det vill säga, skapa ordning. Men om det varit så på andra ställen så agerade de denna gång som riktiga barbarer, berättar 29-åringens bror, Márcio Aurélio Fernandes.

Han menar att hans lillebror var en vanlig, hederlig arbetare.

— Han förtjänade inte att sluta sina dagar förkolnad i en bagagelucka, säger brodern.

Enligt ögonvittnen inleddes invasionen av favelan med att militärpolisens fruktade pansarfordon «Caveirão» (Jättedödsskallen) körde upp i favelan. Överbefälhavaren för Rio de Janeiros militärpolis håller just nu på att utreda frågan. Det finns misstankar att den lokala polisen samarbetar med den nya milisen.

— Vi kommer inte att se mellan fingrarna på det här, säger general Ubiratan Ângelo till den brasilianska dagstidningen O Globo.

Han föreslår att de beryktade pansarfordonen ska övervakas bättre.

— Låt oss finna sätt för att undvika misstag i vår kontroll. Kanske ska vi införa övervakning av fordonen via satellit, säger generalen.

Under det senaste året har tillväxten av milisgrupper i Rio de Janeiro ökat lavinartat. I dag har grupperna kontroll över 97 av Rio de Janeiros 750 favelor. Enligt statistik från förra året intar milisen en ny favela var tolfte dag. Fortsätter tillväxten i samma takt kommer knarkkartellernas makt och möjligheter till inkomster sjunka drastiskt.

Det gör att risken för nya våldsamheter bryter ut.

— Jag är rädd för att bilstölder, blixtkidnappningar och rån kommer att öka. Får knarklangarna inte tjäna sin pengar i fred i favelan kommer de att springa ned i de stadsplanerade områdena och jävlas, säger Luciano da Silva, som bor i en av de berömda favelorna i norra Rio de Janeiro.

Hans favela kontrolleras av milisen sedan i slutet av förra året.

— Jag tycker de är bra. Åtminstone lämnar de min bil i fred. Frågan är bara hur mycket de kommer att kräva i betalning för beskyddet, säger han till Politiken.

En vanlig avgift för ett hushåll i miliskontrollerade områden är 100 kronor i månaden, det vill säga, fem procent av en vanlig månadslön. Sedan tillkommer provision på gasförsäljning och uthyrning av bostäder. Det finns också miliser som tar ut särskilda avgifter av favelans barer, frisörsalonger och kiosker. Upp till tio procent av inkomsten kan milismännen kräva.

— Å ena sidan får vi säkerhet. Å andra så får vi betala dyrt för det, säger Luciano da Silva, 32 år, som arbetar som portvakt i det fashionabla, mer kända, södra Rio de Janeiro.

Det värsta med den nya milisen är att det tjugofemåriga knarkkriget nu drivs på tre fronter. För även om polisen och milisen har ett förtäckt samarbete så är de varandras motpoler gentemot fienden. Tidigare tjänade polisen sina extrapengar genom att ta emot mutor från knarkmaffian. Nu när den försvagats minskar inkomsterna för Rio de Janeiros korrumperade poliskår.

Frågan är hur länge de kommer att finna sig i det.

Den nye guvernören i delstaten Rio de Janeiro, den före detta senatorn Sérgio Cabral, har reagerat starkt över den växande milisen och jämför situationen med inbördeskrigets Colombia.

— Det är åt helvete. Vi kommer inte att tolerera detta. I Bogotá blev de paramilitära styrkorna accepterade i favelorna och i dag har de stora problem på grund av det. Sådant här händer endast för att staten är frånvarande, såväl inom det sociala som att ge säkerhet, säger han.

Delstatens säkerhetschef, José Mariano Beltrame, som just nu förbereder inför världens största karneval som börjar i nästa vecka, är också mycket bekymrad.

— Det går inte att lösa problemet genom att byta ut knarkmaffian mot milisen. Vi kan inte tillåta en parallellstat, oavsett om det är knarklangare eller miliser, säger han.

HENRIK JÖNSSON

2007-02-10

Kommentera