10
feb
2007

Miliser tar över Rios slum

RIO DE JANEIRO/SDS

— En dag fick jag bara nog. Jag ringde min polare och sa «Är det inte dags att börja räkna liken», säger 32-åriga André Dahmer.

Inspirerad av sajten «Iraq Body Count», som sammanställer antalet döda i krigets Irak, lanserade han och hans kompisar i förra veckan en liknade sajt för alla som dör i våldets Rio de Janeiro.

— Folk måste få upp ögonen för att det pågår ett krig här, säger han.

Efter sju dagar är sajten «Rio Body Count» uppe i 79 döda och 38 sårade.

Det råa kokainkriget i Rio de Janeiro har gått in i en ny fas. Från att ha varit en kamp mellan knarkkartellerna och polisen har nu en tredje part lagt sig i den tjugofemåriga konflikten – milisen. Privata säkerhetsstyrkor, bestående av före detta poliser, brandmän och militärer, har tagit lagen i egna händer och kört ut knarkmaffian från ett flertal favelor.

Under det senaste året har tillväxten av milisgrupper ökat lavinartat. I dag har grupperna kontroll över 97 av Rio de Janeiros 750 favelor. Enligt statistik från förra året intar milisen en ny favela var tolfte dag. Fortsätter tillväxten i samma takt kommer knarkkartellernas makt och möjligheter till inkomster sjunka drastiskt. Det gör att risken för nya våldsamheter bryter ut.

Guvernören i delstaten Rio de Janeiro, den före detta senatorn Sérgio Cabral, jämför situationen med inbördeskrigets Colombia.

— Det är åt helvete. Vi kommer inte att tolerera detta. I Bogotá blev de paramilitära styrkorna accepterade i favelorna och i dag har de stora problem på grund av det. Sådant här händer endast för att staten är frånvarande, såväl inom det sociala området som att garantera säkerhet, säger han.

På Rua São Clemente 262 i medelklasstadsdelen Botafogo bor killen som vill ändra riktning på våldsspiralen. Serietecknaren André Dahmer häller upp glas vatten och presenterar den anonyma gruppen bakom «Rio Body Count».

— Det enda vi vill är att ändra diskussionen. Så fort samhället reagerar över dödandet skriks det efter «mer poliser, fler fängelser, dödsstraff». Det är inte så man får slut på dödande. Vad som behövs är fler lärare, läkare och ingenjörer, säger han till Sydsvenskan.

Han menar att «Zona Norte», norra Rio de Janeiro, blivit en bortglömd, laglös del av staden. Det enda invånarna där ser av samhället är den korrumperade polisen. De andra beståndsdelarna av det civiliserade samhället lyser med sin frånvaro.

— Politikerna tror man kan vinna detta kriget med mer vapen. Inte en chans. För att få ett stopp på våldsamheterna måste man göra favelorna till en del av staden. Urbanisera. Det är inte svårare än så.

Rio de Janeiro har uppskattningsvis åtta miljoner invånare. Tjugo procent av dem bor i favelor, det vill säga, 1,2 miljoner människor. Deras bostäder är byggda på icke stadsplanerad mark, oftats på kullar. Eftersom invånarna inte betalt för marken anser staten sig inte ansvariga för bostadsområdena. Favelorna har blivit laglösa områden som kriminella utnyttjar för sina syften.

De fyra killarna bakom www.riobodycount.com.br vill att regeringen i Brasília ska förvandla områdena till stadsdelar med insyn.

— Vi gör det här för vår stads skull. Vi älskar Rio. Vi vill att andra ska älska Rio. Men det onödiga våldet på grund av den sociala exkluderingen måste bort, säger André Dahmer, känd som serietecknare bakom strippen «Os Malvados» (De jävliga) i den brasilianska dagstidningen Jornal do Brasil.

HENRIK JÖNSSON

2007-02-10

FAKTA

Under kvällen som jag skrev denna artikel har ytterligare två personer dött i favelakriget. Den aktuella statistiken är 81 döda och 40 sårade sedan den förste februari i år

Uppdatera på: www.riobodycount.com.br

Kommentera