14
feb
2007

Maffiabekämpare lever farligt

RIO DE JANEIRO/SDS

Vid ett besök på det kommunala sjukhuset «Centro de Perícias Médicas» i centrala Rio de Janeiro fick delstatens nya hälsosekreterare ett samtal. Det kom från polisens säkerhetschef.

— Det finns en plan att mörda dig. Sätt dig i säkerhet!

Sérgio Côrtes, som endast haft sitt uppdrag i tolv dagar, låste in sig i ett rum på sjukhuset i väntan på att polisens specialstyrka skulle komma till undsättning. Hälsosekreteraren blev uppskakad, men inte chockad. Han har hotats till livet ända sedan han, som chef för Ortopeden, bestämde sig för att rensa upp bland sjukhusmaffian i Rio de Janeiro.

En dag när han kom till sitt kontor dinglade hans vita läkarrock i en snara som någon hängt upp i taklampan med hjälp av hans slips. En annan dag låg en 38 kalibers kula på hans skrivbord med hans namn inristat. En tredje gång rispade ett skott hans panna när han kom körande i sin stadsjeep på väg till jobbet.

Budskapen var tydliga.

Sluta gå genom alla de falska kontrakt som avdelningschefer knutit med underleverantörer.

Endast vid en revision av femtio kontrakt på Ortopeden sparade hälsosekreteraren nio miljoner kronor åt sjukhuskassan i Rio de Janeiro. Det visade sig att företaget som tvättar lakan fakturerade en tredjedel över det vanliga priset, ett läkemedelsföretag tog dubbelt så mycket för sina mediciner och en privat blodbank låg långt över marknadspriset.

Mellanskillnaden delade korrumperade sjukhuschefer och cyniska underleverantörer på.

Nu har den 41-årige hälsosekreteraren lovat gå genom alla de 28 kommunala sjukhus som tjänar delstatens 15 miljoner invånare.

Han får fullt stöd av den nye guvernören som redan sparkat chefen för «Hospital Getúlio Vargas», ett av stadens största kommunala sjukhus.

— Detta är en allmän katastrof, jag är chockad. Det är en sak att kriminella mördar oskyldig. En annan sak är att begå folkmord. Vad staten gör här är inget annat än att mörda. Det dör fler människor här än vad det gör i det råa kriget med kokainmaffian, sa Sérgio Cabral.

Uttalandet togs emot av glädje. För en gångs skull har det sargade Rio de Janeiro fått en guvernör och en hälsosekreterare som tänkt göra någonting åt de bristfälliga, överfulla sjukhusen där det saknas

både mediciner och bäddar. Ibland även el och vatten. Historierna är för många om människor som dött i korridorerna på grund av att de statliga medlen försvunnit till sommarhus och lyxbilar åt läkarna.

Dona Rosa, min svärmors gamla hembiträde, dog i min sambos bil efter att hon nekats vård på fyra sjukhus efter en hjärnblödning.

Det är ett trauma min sambo bär med sig och blir påmind om varje gång vi råkar komma förbi någon av de korrupta sjukhusen.

Hennes och många andras hopp står nu till den modige hälsosekreteraren.

Det senaste planerade attentatet mot honom klarade han sig oskadd ifrån och fortsätter i dag sitt hjältearbete med väpnad eskort och bevakning 24 timmar om dygnet.

Sérgio Côrtes har bestämt sig. Han ska införa nolltolerans mot sjukhusmaffian.

Frågan är bara om han hinner.

HENRIK JÖNSSON

2007-02-14

Kommentera