17
jan
2015

USA slopar turistembargot mot Kuba

Amerikanska turister njuter av de nya reglerna som gör at de kan ta med sig kubanska cigarrer hem 2015-01-17 kl. 20.00.17

Amerikanska turister njuter av de nya reglerna som gör att de kan ta med sig kubanska cigarrer hem

HAVANNA/DN

USA lättar på sina rese- och handelssanktioner gentemot Kuba. Amerikanska medborgare behöver inte längre söka resetillstånd och får lov att spendera hur mycket pengar de vill i Havanna.

Ave Robinson kommer från New Mexico och tillhör den grupp av amerikaner som gynnas av den nya politiken.

– Jag har alltid velat besöka Kuba, men inte kunnat på grund av embargot. Nu var det hur lätt som helst att åka hit, säger hon till DN.

Det enda Ave Robinson behövde uppge till sin amerikanska resebyrå var sitt passnummer.

– De ställde inga frågor och gav oss inga restriktioner. Det finns ingen anledning att vara fiender. Vi lever ju så nära varandra och ska inte bråka, säger Ave Robinson som rest med en grupp äldre amerikaner till Havanna.

Gruppen äter lunch på den privata restaurangen Muraleja i stadsdelen Vedado och sippar på lagrad rom i konjakskupor. Efter maten blir turisterna bjudna på cigarrer av restaurangen.

– Kubanerna är väldigt glada att vi börjat resa hit, säger gruppens reseledare.

Tidigare var USA:s tanke att svälta ut grannlandet genom att inte spendera en dollar i landet, men när den kubanska regimen använde den politiken till propaganda för sitt eget styre insåg USA:s president Barack Obama att rese- och handelsembargot är kontraproduktivt. Från och med i år ska de forna fienderna normalisera sin relation.

– Vi är ännu ett steg närmare att ersätta gårdagens icke fungerande politik med att istället hjälpa det kubanska folket till politisk och ekonomisk frihet, sa USA:s finansminister Jacob Law i ett uttalande.

Under Kalla kriget var det förbjudet för amerikaner att resa till Kuba och först 2008 när landets före detta diktator, Fidel Castro, formellt lämnade över makten till sin lillebror Raúl Castro, införde USA lättnader i sina reserestriktioner. Amerikanska medborgare fick tillåtelse att resa till Kuba om de uppfyllde något av tolv kriterier, vilket bland annat gällde studiesyfte, hälsa på släktingar, kulturutbyte, forskning, hälsoskäl eller idrottsutbyte. Lättnaderna gjorde att 170 000 amerikanare besökte Havanna förra året. I och med veckans beslut behöver inte amerikanska resenärer längre bevisa att de uppfyller något av kraven. Det räcker med att hävda att resan är i studiesyfte.

– I princip innebär överenskommelsen att reseförbudet är över, säger Julia Sweig, Kubaexpert vid den amerikanska tankesmedjan Council on Foreign Relations.

Fortfarande får däremot inte amerikanskt reguljärflyg flyga till Havanna. Än så länge är det endast amerikanska charterbolag som får trafikera den åtråvärda sträckan Miami – Havanna.

På gågatan Obispo i det turisttäta Gamla Havanna har nyheten tagits emot med glädje. Försäljarna står på rad och säljer cigarrkartonger till turisterna.

– Amerikanarna älskar våra cigarrer. Förr i tiden var det ju förbjudet att röka kubanskt i USA, men nu är det fritt fram, säger en försäljare och skrattar.

Han ser en ny tid för Kuba.

– Detta beslut kommer göra det lättare för mig att försörja min familj, säger cigarrförsäljaren.

För att Kuba skulle få genom det åtråvärda avtalet med USA släppte regimen 53 av sina hundratals politiska fångar och har lovat att föra en dialog med USA om synen på mänskliga rättigheter. Avtalet innebär också att turister kan betala med amerikanska kreditkort på Kuba. Tidigare har det inte gått att använda varken Mastercard eller American Express. De enda som inte gillar överenskommelsen är den kubanska överklassen i Miami som ser lättnaderna som ett stöd för diktaturen på Kuba.

– Detta hjälper bara Castroregimen att förtrycka sitt eget folk, säger Marco Rubio, republikansk senator.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

Fakta

Det historiska avtalet mellan Raúl Castro och Barack Obama den 17 december förra året innebär också att amerikanska företag kan exportera teknik till Kuba. Det gäller framför allt bolag inom telekombranschen och inom jordbruket. Men än så länge fortsätter det allmänna handelsembargot som endast kan lyftas av kongressen, där majoriteten är republikanerna inte vill gynna Kubas ekonomi så länge landet är en enpartistat.

1 Svar

Kommentera