20
jan
2015

Argentinsk åklagare hittad död

Protester har brutit ut i Buenos Aires efter att den regeringskritiske åklagaren hittats död

Protester har brutit ut i Buenos Aires efter att den regeringskritiske åklagaren hittats död

RIO DE JANERIO/DN

En dag innan åklagaren skulle bevisa att Argentinas president Cristina Kirchner försökt dölja Irans inblandning i terrorattacken mot ett judiskt kulturcenter för 20 år i Buenos Aires hittades han död i sitt badrum.

Redan under söndagen fattade säkerhetspolisen misstankar när åklagaren Alberto Nisman varken svarade i sin mobil eller porttelefon. De ringde åklagarens mamma som åkte hem till sonen som bor på 13:e våningen i en av lyxfastigheterna i Buenos Aires före detta hamnkvarter Puerto Maduro. Dörren in till badrummet var låst inifrån och en låssmed fick dyrka upp dörren. På golvet fann hon sin son, en pistol och en tomhylsa.

– Ingen kunde föreställa sig att det skulle gå så här långt, säger parlamentarikern Laura Alonso, som tillhör oppositionen.

I förra veckan hade åklagaren ringt sin dotter och sagt att hon säkert skulle höra mycket dåligt om sin pappa efter att han i rätten skulle visa att landets president försökt skydda iranska tjänstemän varit inblandat i terrorattacken 1994 på det judiska kulturcentret Amia då 85 personer dog. Till Argentinas största dagstidning, Clarín, sa han att hans bevis kunde kosta honom livet.

– Det är som om de har smällt bomben igen. Detta är en katastrof, säger Julio Schlosser, ordförande för den judiska föreningen i Argentina.

Ända sedan bomben briserade har det funnits misstankar om att attacken finansierats av Iran och utförts av libanesiska Hizbollah, men först 2006 lyckades åklagaren Alberto Nisman bevisa det. Han pekade ut kulturattachén vid Irans ambassad i Buenos Aires som ansvarig och utfärdade en internationell arresteringsorder. Iran nekade till anklagelserna, men enligt den döde åklagaren ska Cristina Kirchner och landets utrikesminister ha erbjudit den iranska regimen en mörkläggning av inblandningen mot att Argentina skulle få byta argentinskt vete mot iransk olja.

Åklagaren menade att han hade bevis för presidentens inblandning och skulle ha presenterat bevisen inför kongressen i går. Istället begravs han. Cristina Kirchnert menar att det var ett självmord. Resten av Argentina misstänker att det var mord.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

Kommentera