9
mar
2019

Varför försvarar ni Venezuela?

RIO DE JANEIRO/HD/SYDSVENSKAN

En av de mest otacksamma uppgifterna som korrespondent i Latinamerika är att rapportera från Venezuela. Det kvittar hur många desperata föräldrar jag träffar till undernärda barn som flyr över gränsen till Colombia. Jag får ändå kritik av radikala vänsteranhängare i Sverige som försvarar Maduroregimen. För dem finns det ingen humanitär katastrof. Allt är USA:s fel. De gnäller på sanktionerna och använder de som ursäkt för att barnen dör i Venezuela. Problemet är att de kännbara sanktionerna sattes in för en månad sedan. Matbristen har pågått i fem år.

När jag nyanserar kritiken och skriver att krisen beror på en inkompetent regim som endast bryr sig om sina egna privilegier kritiseras jag av högeranhängare som menar att jag borde skriva att det är socialismens fel. Det argumentet håller inte heller. Den socialistiska ambitionen i Venezuela dog med Hugo Chávez för fem år sedan. Det finns inget i Maduros ledarstyre som är socialistiskt. Han delar inte med sig av rikedomen från oljan. Han satsar inte på skolan eller sjukhusen. Han bygger inte ens vägar. Pengarna går till säkerhetsstyrkorna. Det är inte särskilt socialistiskt.

För egen del tar jag stora risker när jag arbetar i Venezuela. På min senaste resa fick jag inte tag på fotografen. Han försvann efter att ha bevakat en demonstration i den venezuelanska gränsstaden San Antonio del Tachira. Jag ringde och ringde, men signalerna gick inte fram. Efter fem timmar kom fotografen gående över bron till Colombia. Han hade gripits av säkerhetsstyrkorna, förhörts av underrättelsetjänsten och fått alla sina bilder raderade. Agenterna hade stulit hundra dollar och en mobilladdare ur hans ryggsäck och hotade med fängelse om han fortsatte att plåta i Venezuela.

En vecka senare misshandlades en svensk frilansjournalist i samma gränsstad. Hon attackerades av Los Colectivos, Maduros milis, som satte en pistol mot hennes huvud, tvingade ned henne på mage och snodde hennes utrustning. Milismännen var höga på kokain och misshandlade även hennes assistent. Regimen har inte fördömt milismännens attack utan låtsas som om ingenting har hänt.

Jag våndas inför varje resa till Venezuela. Jag föredrar att hålla mig vid gränsen och intervjua flyktingarna. Deras berättelser fyller mig med med avsky över de som försvarar en regim som svälter sin befolkning, men också med hopp att det en dag ska gå att förändra Venezuela. Därför måste vi journalister fortsätta att resa till Venezuela. Framför allt nu när fake news-tidningar som Russia Today sprider falska nyheter om den amerikanska nödhjälpen som den svenska yttervästern glatt delar i sociala media.

Vad som händer i Venezuela är något unikt. Aldrig förr har ett sådant rikt land, med så stora oljereserver, på så kort tid, gått från att ha varit sin kontinents rikaste land till att bli det fattigaste. Venezuelanerna ironiserar att man måste vara ytterst kompetent för att misslyckas så totalt. Jag kan inte annat än hålla med.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

 

12 Svar

  1. Stefan Cronert

    Personligen tror jag att vänsterns hat mot USA, gör att de är beredda på att blunda för allt.
    Vidare tror jag att socialismen funkar så länge det kommer in pengar, oavsett om det är Chavez eller Maduro som sitter vid makten.
    Anledningen till att Chavez kunde bygga vägar och hus var att de inte kunde stoppa undan så mycket pengar som kom in i landet

  2. Jesper

    Hej Henrik. Uppskattar ditt jobb och dina inlägg från bron i Cucuta. Jag såg att Colobias president var där och fick en bild över situationen. Jag kan inte säga så mycket om svenskar och hur de agerar mot dig och dina inlägg, men jag är ju mycket intresserad av hur detta påverkar/kan påverka ett Colombia som kommit ur en lång tid av kris och instabilitet. Hur agerar Colobianen? Är där regelrätta flyktingströmmar eller tillåts inte Venezuelanerna att stanna i Colombia

  3. José Acuna

    Tack Henrik för att du sprider sanningen om situationen i Venezuela. Vi är många miljoner som kommer att vara tacksamma i många år framåt. Jag hoppas att dina texter når så många som möjligt. Ta hand om dig. Hoppas att man kan få ut så mycket info som möjligt från landets insida och inte bara från gränsen.

    Tack/José

  4. Tack för alla uppmuntrande kommentarer!

    När det gäller din fråga Jesper så är det klart att Colombia, som inte har en stark ekonomi, drabbas av flyktingvågen. Det största sjukhuset i Cúcuta går på knä och har begärt statliga medel som de inte fått. Ungefär 35 procent av patienterna är numera venezuelaner. De kommer i dåligt skick och tar upp platserna på akutmottagningen. Jag har hört en del colombianer uttrycka sig främlingsfientligt om venezuelanerna, men i det stora hela är det solidaritet som gäller. För 20 år sedan tog Venezuela emot hundratusentals colombianer som flydde den väpnade konflikten i deras land. De är broderfolk. Har nästan samma färg på flaggan och var en gång i tiden samma land.

    Vad som är positivt också är att UNHCR har börjat stödja Colombia och även norska och tyska flyktinghjälpen. Men än så länge är det en droppe i havet.

  5. Johnny S

    Det jag tror provocerar ”vänstern” handlar inte om kritik mot Maduro-regimen, utan att det enda som rapporteras:

    – Att socialism är problemet, när korruption och dåliga ekonomiska beslut existerar i alla hittils kända system (fråga det glada gänget bakom NK-sjukhuset)
    – Som inte ser problematiken i att västvärlden utropar en politiker till president på väldigt oklara grunder och referenser. Förvånande att han sen råkar vara av åsikten att man ska privatisera naturtillgångar!
    – Att man okritiskt förmedlar den historia som motståndaren berättar, och sen presenterar det som objektiv sanning. (Brända lastbilden som vem som helst kan avgöra att motståndarsidan låg bakom? Att USA varit delaktiga i 81 regimskiften sedan 1946 borde eventuellt göra att man bör ifrågasätta saker?)
    – Om man skulle anse sig behöva störta t.ex Macron, skulle man då behöva tillsätta en ledare som lovar att förändra hela det system landet är byggt kring? Det rimliga vore att avsätta Maduro och anordna rättssäkra val där folket bestämmer vilket typ av land dom vill ha. Till detta behövs ingen president. Att EU & USA får handplocka personen som passar deras ekonomiska eller politiska intressen är motsatsen till demokrati.
    – Att det låga valdeltagandet är argumentet som används för att valet skulle vara riggat när oppositionen inför valet uppmuntrade sina väljare att bojkotta?
    – Att man med öppna armar släppt in hjälp från länder som man vet inte stöttar kuppmakarna. T.ex Kuba, Ryssland, Kina, Iran, men framställer Maduro inte tar emot USAID av ren ondska och illvilja. Tog USA emot den hjälp Kuba försökte skicka vid 9/11 för annars hatar dom ju sin egen befolkning.

    Självklart är det möjligt att delar av det här inte stämmer, men är det inte lämpligt att nämna båda sidors påståenden i journalistik?
    Vill vara tydlig med att jag inte kommenterar dina artiklar utan svensk medias rapportering kring Venezuela i stort. Har inte tillgång till DN och SvD så det gör att jag inte kan ta del av allt som skriva där. Ville mest dela med mig av varför jag tror delar av vänstern blir provocerade av nyhetsrapporteringen kring Venezuela.

    P.s saknar fortfarande inslagen från OS i rio, D.s

  6. Zoltan

    Kritisera gärna Maduro. Men att framställa USA som att de vill hjälpa venezolanerna är bara “rörande”, som någon sade. Känner man till USA:s blodiga historia, inte minst i Latinamerika, så är man antingen korkad eller blind (eller möjligtvis välbetald) för att tro att USA:s inblandning skulle ha något gott med sig för venezolanerna.

    Dessutom har ju både Bolton och den dömde krigsförbrytaren Eliott Abrams deklarerat att det är oljan USA-företagen vill ha. För övrigt var det 2015 som Obama förklarade att “Venezuela utgör ett allvarligt och ovanligt hot mot USA” och införde sanktioner.

    Det finns många inkompetenta regimer i världen. Men det är inte anledning att attackera dem, något som USA anser sig ha ensamrätt på. Det är att bryta mot internationell rätt.

    I Colombia, just i provinsen Guajira på gränsen mot Venezuela, har tusentals barn dött av undernäring och brist på vatten (eftersom vattnet går till gruvföretagen). Om detta hör vi nada. Colombia har nog med egna problem, liksom Brasilien (och USA) för att lära Venezuela mänskliga rättigheter eller demokrati.

  7. Hej, vi kan också förse dig med information, vi har källor i landet och arbetar med att hjälpa flyktingarna i Cucuta. Av säkerhetsskäl kan jag inte gå in på detaljer.

  8. Dag Retsö

    I Latinamerika härskar det katolska messianska idealet sedan hundratals år, förvandlades till caudillismo och sedan till landsfaderidealet. Begrepp som demokrati, politisk opposition och opersonliga myndigheter har mycket litet värde. Detta saknar också politisk färg. Perón, Vargas, Castro, Pinochet, Chávez, Maduro tillhör alla samma messianska kategori. Att den latinamerikanska vänstern är fast i sin egen politiska kultur är väl inte så konstigt men att den europeiska vänstern gått på detta är obegripligt.

  9. Tack för bra kommentar Dag. För mig är det också obegripligt. En förklaring kan dock vara att många av de som försvarar Maduro i Sverige i dag är barn till latinamerikanska flyktingar. De har ärvt Kalla krigets-retorik från sina föräldrar och tagit den med sig in i 2000-talet.

Kommentera