5
apr
2014

Varför pratar ingen engelska i Rio?

Det första europeiska turister överaskas av i Rio är hur få det är som pratar engelska. Inte i taxibilen, i hotellreceptionen eller ens i turistbyrån kan du göra dig förstådd. Inte heller vid Kristusstaty, Sockertoppen eller Copacabana som besökts av miljontals turister genom åren. Hur kan det komma sig att en av världens mest eftertraktade turistmetropoler är så dålig på engelska? Läs min språkkrönika här.

Att läsa engelska på Cultura Inglesa kostar cirka tusen kronor i månaden

 

1 Svar

 1. Hej igen Henrik !

  Nu har du verkligen (IGEN !) träffat huvudet på spiken ! Eller man skulle kanske i stället säga att du har “träffat spiken på huvudet” i detta, i mångt och mycket, så märkliga, och på många sätt (trots detta) charmiga land.

  Som jag har förstått det, så har dom engelsk-undervisning i skolorna. Men bristen på kunniga lärare är enorm. Den senaste “engelsklärare” som jag träffade, kunde man inte ens kommunicera med på engelska ! Det gick helt enkelt inte. Han kunde absolut INGENTING ! Men han var trots detta den “duktigaste” i den byn.

  Det finns så klart högt utbildare personer i detta land, som har varit tvungna att läsa engelska, då detta språk behövs för deras ev. forskning. Men efter utbildningens slut, så slutar dom att använda engelskan, eftersom dom helt enkelt inte behöver ! Dom klarar sig ju ALLTID med sitt eget språk. Och inte är det så heller, att många av dom reser till andra länder heller, då ju inte heller detta behövs ! Så på grund av detta så faller dessa språkkunskaper i glömska.

  Som en liten slutkläm vill jag bara berätta vad en “empregada” (hemhjälp) sa till min förra engelsktalande (flytande !) fru en dag: ” Varför pratar han inte portugisiska ? Det är ju så mycket enklare !”

  Vad svarar man på detta ????

  Ha det gott Henrik, och fortsätt med ditt fina arbete ! Det är många som läser din blogg och gillar det du skriver.

  Urmas Lepp
  Jacumã/Conde
  PB/Brasil

Kommentera