5
aug
2006

Venezuela ser allvarligt på det svenska stoppet

RIO DE JANEIRO/SDS

Den svenska försvarsindustrin ställer sig på USA:s sida i vapenembargot mot Venezuela. Saab Bofors stoppar nu all sin vapenexport till Hugo Chávez regim.

— Bofors har inte kontaktat oss officiellt än men vi tar mycket allvarligt på det här, säger Venezuelas försvarsminister Raul Isaias Baduel, till BBC:s korrespondent i Caracas.

Försvarsministern förbereder nu en reaktion tillsammans med landets president Hugo Chávez.

— Jag kan försäkra er om att vi kommer att titta på det här och formulera en respons tillsammans med president Hugo Chávez, säger ministern.

I över tjugo år har Venezuela varit en av Bofors bästa kunder i Latinamerika. Sedan den före detta fallskärmsjägaren Hugo Chávez blev vald till president 1998 har landets utgifter till försvaret ökat markant. Efter den USA-stödda statskuppen i april 2002, då ordföranden för Venezuelas arbetsgivarförening Pedro Camora tillfälligt tog makten, har landets militära budget fördubblats.

President Chávez har utrustat sitt försvar med Robot 70, granatgeväret Carl Gustav och pansarskottet AT4 och sagt att han tänkt «skydda varje hörn av Venezuela mot ett eventuellt amerikanskt anfall«. I planerna fanns en ny leverans av luftvärnssystemet Robot 70. Nu kommer Venezuelas armé i stället att vända sig till andra vapenleverantörer.

Nyligen var Hugo Chávez i Moskva och träffade landets president Putin. Under sitt besök i Ryssland passade Venezuelas president på att träffa chefen för den ryska vapenexporten, Sergei Chemezov. Länderna kom överens om ett inköp av 24 ryska stridsflyg Sukhoi-30, 53 attackhelikoptrar och 100 000 AK-103-or. I ländernas överenskommelse ligger också en önskan från Hugo Chávez att öppna upp vapenfabriker för att, under licens, tillverka Kalasjnikov i Venezuela.

HENRIK JÖNSSON

2006-08-05

FAKTA

Att svensk vapenindustri ställer sig på USA:s sida i det «kalla krig» som president Bush infört mot Venezuela kan visa sig vara olyckligt. Saab Bofors riskerar nu att förlora det som tidigare varit den svenska försvarsindustrins konkurrensfördel – alliansfriheten. Det svenska vapenembargot mot Venezuela träder i kraft den 1 september i år.

Kommentera