Bush i ram i bokhyllan
ASUNCIÓN/SDS
I all hemlighet har Paraguays regering tecknat ett avtal med USA som ger marinkåren rätt att operera i landet under juridisk immunitet. En välgärning för Paraguays fattiga, menar landets utrikesminister.
Paraguays utrikesdepartement är inrymt i en gammal kolonialbyggnad som tidigare både varit centralbank och lyxhotell. På andra våningen styr landets utrikesminister i hörnrummet. Hon tar emot Sydsvenskan i stram dräkt med guldornament och sätter sig ned i sin vita skinnfåtölj.
— Jag tycker att det hela blåsts upp. USA har ansökt om att få genomföra arton övningar i landet. Nio övningar är militära, nio är humanitära. Tänk dig! De ska ta sig ut till svårtillgängliga områden och ge sjukvård till vår landsortsbefolkning. De har med sig ögonläkare och allt. Det tackar man inte nej till, säger Leila Rachid.
De amerikanska styrkorna i landet uppgår i dag till 400 man och har placerats vid det stora militärflygfältet Aeropuerto Militar Base de Mariscal Estigarribia i det flacka Chacoområdet i norra Paraguay, endast tjugo mil från den bolivianska gränsen. Trots att
landningsbanan ligger i ett obebott område har den större kapacitet än Asuncións internationella flygplats. Det var det sista arbete som diktatorn Stroessner lät uppföra innan han tvingades i exil 1989.
Grannländerna är nu oroliga att USA ska etablera en strategisk militärbas mitt på den sydamerikanska kontinenten och även ta kontroll över Aqüífero Guaraní – världens största underjordiska sötvattenreserv – som döljer sig under Chacoområdet.
— Vi har tecknat ett avtal som enbart sträcker sig fram till årets slut. USA ska inte etablera någon militärbas här. De samarbetar med våran armé och bor på deras förläggningar. De ska bara utbyta erfarenheter, säger utrikesministern som tidigare varit Paraguays ambassadör i Washington.
Regeringens vänliga inställning till den amerikanska försvarsmakten går på tvärs på kontinenten. Under de senaste åren har regimerna i Sydamerika allt efterhand bytts ut mot politiker som växt upp under militärdiktaturerna som USA stödde. Den dåliga erfarenheten av USA:s militära och politiska närvaro har gjort att det i dag, förutom Colombia, endast är Paraguay som ger amerikanska soldater juridisk immunitet på sitt territorium.
— Paraguay är ett litet land. Vi har inte råd att tacka nej till ett erbjudande som ger oss ekonomiska fördelar, förklarar Leila Rachid.
Det enda hon reserverat sig mot är att USA placerade Paraguay på landets terrorlista efter den elfte september.
— Min pappa kom från Syrien. Han var troende muslim. Islam är en vacker, fridfull religion. Jag gillar inte att man terroriststämplar vårt lands muslimer. Det finns inga terrorister i landet. I alla fall inga muslimska. Finns det några terrorister i landet så kommer de i så fall från den kommunistiska gerillan i Colombia, menar hon.
Det amerikanska inflytandet på den paraguayanska utrikespolitiken har lett till spänningar inom det sydamerikanska handelsblocket Mercosur. Handelsblocket, där Paraguay ingår som en av de fyra ursprungsmedlemmarna, har tidigare med en stämma tackat nej till att gå med i USA:s skötebarn – en panamerikansk handelsunionen som ska sträcka sig från Alaska i norr till Eldslandet i söder.
Nu har Paraguay svängt i frågan och hotat att teckna ett bilateralt frihandelsavtal med USA. För att inte spräcka alliansen tvingades Mercosur att agera snabbt för att få regeringen på andra tankar.
— Vi har nu fått Mercosurs sojakvoter till Indien och Mercosurs köttkvoter till Ryssland. Nu väntar vi bara på att få ordentligt med ersättning för vårt stora dammbygge i Itaipu som försörjer stora delar av Brasilien. Vi har inte fått in de pengarna vi borde, säger utrikesministern som bär smeknamnet «Barbie» för sitt sätt att klä och sminka sig.
Är ni inte rädda att era ställningstagande hotar integrationen som just nu pågår mellan länderna i Sydamerika?
— Jag säger som jag sagt tidigare. Det är en ekonomisk fråga. USA är ett rikt land och vi samarbetar gärna med dem. Vi har inte en massa råvaror som Brasilien och Argentina. Vi ligger också illa till geografiskt och måste betala höga tullar och fraktkostnader för att få ut våra varor. Vi tar tacksamt emot USA:s hjälp, säger Leila Rachid och reser sig upp från sin vita skinnfåtölj.
Hon går fram till sin bokhylla och plockar ned ett inramat porträtt. På bilden syns en uppspelt George W Bush dra tag i Leila «Barbie» Rachid som om presidenten försökte ta en sväng om med henne på dansgolvet.
— Det var vid det panamerikanska toppmötet i Mar del Plata i Argentina i fjol. Han blev så glad av att se mig. Jag och Laura Bush är nära vänner. Vi umgicks mycket när jag bodde i Washington.
Under junimånad väntas en ny kontingent av amerikanska soldater till Paraguay.
HENRIK JÖNSSON
2006-06-15