14
jun
2006

Endast vindarna når Paraguay

ASUNCIÓN/SDS

En hemmafru klagar över sin otrogne man i en «reality show» uppbyggd som en domstol i USA. En nunna läser dagens strof ur Gamla testamentet. Rätt lottorad ger vinnaren en resa till Spanien. Dagens sändning av Paraguays mest populära frukostteve «Vive la Vida», «Lev livet» har inletts.

I dag ska man laga «spaghetti carbonara». Den mustaschprydde programledaren knäpper upp sin rutiga skjorta och smakar av pastasåsen. Med en grov guldlänk kring halsen och hårig bringa ser han ut som den person det brasilianska satirprogrammet «Casseta & Planeta» brukar framställa när de skämtar om sin spansktalande granne.

Patienterna i väntrummet på läkarmottagningen «Centro de Hematologia» i Asunción sitter klistrade framför teven i väntan på att doktor Alfredo Boccia Paz ska bli ledig. Han är en av Paraguays ledande politiska analytiker. Sex fackböcker om landets politik har han hittills gett ut. I ett land där få läser böcker får han arbeta som läkare för att försörja familjen.

— Paraguay är en ö omgärdat av länder. Livet når inte hit. Endast vindarna. Skulle Paraguay försvinna hade det tagit veckor innan någon lagt märke till det, säger Alfredo Boccia Paz och hänger av sig sin vita rock.

Enligt honom är ett av landets största problem att det gamla diktaturpartiet Colorado blivit som en stat i staten. Trots att Stroessner gick i landsflykt till Brasilien för sexton år sedan är det fortfarande Coloradopartiet som har regeringsmakten i landet. Partiorganisationen som regerat sedan 1940 styr hela statsapparaten och generar varje år tillräckligt med jobb för att hålla sig kvar vid makten.

Statskorruptionen är så utbredd att internationella organ uppskattar att endast 40 procent av landets inkomster är officiella. Resten av landets ekonomi kommer från den omfattande svartabörshandel som gjort Paraguay till Latinamerikas smugglarparadis. Ett av de länder som har tätats band till den paraguayanska staten är Taiwan. Varje år exporteras hundratusentals taiwanesiska produkter till Paraguay som sedan läcker ut i hela Sydamerika via kända smuggelvägar.

Som tack för de «liberala» handelslagarna donerade den taiwanesiska regeringen för tre år sedan en helt ny parlamentsbyggnad i spegelglas till den paraguayanska kongressen. Byggnaden ligger nere vid floden Río Paraguay och kostade 173 miljoner kronor att uppföra.

— Fattar du? Det gjordes helt öppet. Ingen har kritiserat det. Taiwans regering har till och med skänkt polisbilar och ambulanser till enskilda kommuner. Det är klart att ingen sätter åt den omfattande smugglingen då, berättar Alfredo.

Det lättmutade statsskicket har gjort gränsstaden Ciudad del Este, vid trippelgränsen mot Argentina och Brasilien, till ett tillhåll för internationella nätverk. Här flödar bolivianskt kokain, förfalskade jeans, piratkopierade DVD-filmer, oskattade elektronikprylar, taiwanesiska leksaker, illegala vapen och stulna personbilar. Varje år levererar den inofficiella ekonomin mer pengar till Paraguay än vad de lagliga näringsgrenarna gör tillsammans.

Ett av de mest framgångsrika nätverken i gränsstaden är den libanesiska handelskammaren. Det är här en av al-Qaidas främsta finansiärer sägs hålla till. Veckan efter den elfte september sände amerikanska CIA femtio agenter till Ciudad del Este för att rensa upp och söka efter misstänkta terroristceller och träningsläger.

De fann ingenting.

Misstankar kvarstår dock. För en månad sedan meddelade Bank of America i New York att de lokaliserat ett misstänkt bankkonto där det under de senaste åren passerat över 22 miljarder kronor från den arabiska minoriteten vid trippelgränsen. Undersökningar visade att pengarna kommit via ett växlingskontor i Uruguays huvudstad Montevideo. Den amerikanska banken fruktade att pengarna gått till al-Qaida, Hamas och Hizbollah.

Ingenting har däremot bevisats och troligare är att det rört sig om oskattade pengar som arabiska emigranter sänt hem till sina familjer i Libanon, Syrien och Palestina. Vad som däremot bevisats är att USA numera har militär närvaro i Paraguay. I hemlighet tecknades förra året ett avtal där landets regering tillåter amerikanska marinsoldater att operera i Paraguay under juridisk immunitet.

HENRIK JÖNSSON

2006-06-14

Kommentera