17
apr
2014

»VM-sex är okej – om det går lugnt till«

Ronaldinho i sin pool i Rio under sommarupphållet i januari 2014

RIO DE JANEIRO/DN

Det kvittar vilken förbundskapten Brasilien har. En fråga undviker han aldrig inför ett VM. Fansen vill veta vilka sexregler som gäller för spelarna. Denna gång kom frågan under en presskonferens i Lissabon. Luiz Felipe Scolari, som tidigare varit Portugals förbundskapten, smällde upp ett leende och lovade att ingen avhållsamhet kommer att råda för spelarna under VM.

– Sex är något normalt. Och med normalt menar jag normalt. Men det måste finnas en balans. Jag vill inte ha några akrobatövningar, sa han och log.

Det vill säga, missionären och andra samlagsställningar som inte riskerar skador på spelarnas vitala delar (ben och knän) är okej, men inte några avancerade övningar som kan orsaka muskelsträckningar.

Att frågan om sex alltid dyker upp inför världsmästerskap beror på en myt som hängt kvar ända sedan VM 1950. Dagen före finalen mot Uruguay tillät förbundskaptenen att spelarfruarna fick besöka sina män på hotellet där landslaget bodde. En del gick även ut och festade. Dagen efter förlorade Brasilien och misstankar väcktes om att spelarna hade använt för mycket av sin energi i sängen, i stället för på planen. Sedan dess har landslagsledningen varit väldigt noga när det gäller avhållsamhet inför viktiga matcher.

Inför landslagssamlingen i Hindås under VM 1958 bad det brasilianska fotbollsförbundet att Turisthotellet, där landslaget bodde, skulle rensas från kvinnliga receptionister, servitörer och städare för att undvika att någon skulle fatta tycke för varandra. Under VM 1970 i Mexiko förlade fotbollsförbundet landslagssamlingen till kulturbyn Guanajato i bergen för att komma så långt bort från storstädernas lockelser som möjligt.

Även inom klubbfotbollen lever myten om att sex före match ökar chanserna för förlust. För några år sedan drabbades Ronaldinho under ett träningsläger inför ligastarten med Flamengo. Trots att sexförbund rådde bestämde Ronaldinho träff med en tjej som tog in på samma hotell som laget bodde på. När alla gott och lagt sig gick det att se på hotellets övervakningskameror hur Ronaldinho smög ut i korridoren och gick in på sin dejts rum. Ronaldinho blev utskälld av klubbledningen och blev så förbannad att han lämnade klubben. Sedan två år tillbaka spelar Ronaldinho i Atlético Mineiro där ingen vågar kontrollera hans nattliga eskapader.

Under VM i Tyskland 2006 var däremot förbundskaptenen Carlos Alberto Parreira väldigt liberal och lät spelarna roa sig om kvällarna. Det slutade med att Ronaldo, Ronaldinho och Robinho smet iväg med Adriano till nattklubbarna i Zürich. Brasilien åkte ut mot Frankrike i kvartsfinalen och under VM 2010 i Sydafrika rådde det återigen sexförbund. Men nu när VM ska spelas på hemmaplan har Felipão åter gett landslaget fritt fram.

Fotbollsförbundet har till och med byggt om landslagslagshotellet i Teresópolis för att underlätta umgänget. Tidigare delade två spelare på ett rum. Numera har varje spelare fått ett eget rum.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

 

Kommentera