31
jan
2002

World Social Forum inleds i Brasilien

PORTO ALEGRE/SDS

På Avenida João Pessoa har den svenska delegationen samlats. De är förväntansfulla. Idag inleds World Social Forum i Brasilien – det toppmöte som den brokiga samling av människor och organisationer världen över väntat på ända sedan konfrontationen i Seattle för två år sedan. Nu är det dags för denna marknadskritiska globaliseringsrörelse att lägga fram vad den är för och inte bara prata om vad den är mot.

– Vi ska sluta förhålla oss till andra hela tiden. Nu är det tid för oss att berätta hur vi vill att man kan skapa en bättre värld för människor att leva i, berättar America Vera-Zavalla, företrädare för svenska Attac på plats i Porto Alegre sedan tre veckor tillbaka.

America Vera-Zavalla har bland annat använt sin tid till att ha möte med ledande personer i Attacs internationella råd, däribland Bernard Cassen, en av initiativtagarna till Attacrörelsen som nu finns representerad i trettiofem länder världen över och i Frankrike lyckats samla 29 000 årligen betalande medlemmar. America har också studerat det demokratisystem som gjort den brasilianska staden Porto Alegre känd världen över.

Som enda stad i världen sedan antikens Aten föll har kommunen i Porto Alegre med 1.3 miljoner invånare infört deltagande demokrati. Den går ut på att invånarna i respektive stadsdel själva får bestämma hur kommunens budget ska fördelas. Hur mycket ska, till exempel, gå till skola, sjukhus och vägar.

– Närmare demokrati än så kan man inte komma. Här är det inga vältaliga politiker som gör sig i TV som bestämmer. Här är det vanliga stadsbor som kommer till ett kvällsmöte och direkt påverkar sin kommuns åtaganden och prioriteringar genom handröstning, berättar America.

Flertalet av de andra internationella gästerna har också kommit hit för att titta närmare på Orçamento Participativo (deltagande budget) som systemet heter på portugisiska. En av dem är Paris borgmästare Bertrand Delanoë som igår träffade Porto Alegres borgmästare Tarso Genro för att ta del av den progressiva brasilianska stadens erfarenheter av systemet som nu är inne på sitt tolfte år.

Andra som kommit för att deltaga på World Social Forum är den 46-årig spanske åklagaren Baltasar Garzón som gjort sig ett namn världen över för att försöka ställa gamla diktatorer inför rätta, bland annat den chilenska diktatorn Augusto Pinochet. Baltasar Garzón ska bland annat leda ett seminarium om globalisation, korruption och organiserad brottslighet.

Nästan 20 000 delegater från olika organisationer och partier världen över har anmält sig till de hundratal olika konferenser och seminarium som kommer att äga rum under det sex dagar långa världsmötet. Frankrike har skickat sex av sina ministrar, en tredjedel av den franska regeringen, för att deltaga i diskussionen hur en human globaliseringen ska se ut. Bland annat är bistånds-, bostads- och ungdomsministerna på plats.

Föreläsare är bland andra den regimkritiska linguistprofessorn Noam Chomsky från USA,  hans yngre kollega den kanadensiska journalisten Naomi Klein och den portugisiske författaren José Saramago. World Social Forum har också lycktas locka hit ett antal fredpristagare, bland andra Rigoberta Menchu från Guatemala och Perez Esquivel från Argentina.

Samtidigt som World Social Forum inleds idag i Brasilien så träffas världens mest inflytelserika koncernledare på ett konkurrerande möte i New York. Det är det årliga Davos-mötet som i år på grund av händelserna den 11:e september bestämt sig för att flytta World Economic Forum till det sårade New York. Sedan 1971 har mötet ägt rum i den lilla schweiziska alpbyn Davos. Den konferensen kommer att ta upp ämnen som, hur ledarskap i orostider kan se ut och hur globala koncerner ska fortsätta arbeta för stabil tillväxt.

Sällan har kampen mellan det rika Nord och det fattiga Syd varit så visuell. På samma kontinent kommer två världskonferanser att äga rum med olika målsättningar. Den ena i Nordamerika, den andra i Sydamerika.

Det är som en världsomfattande Expedition: Robinson där spelplatsen inte är en vajande atoll i Indonesiska sjön utan utspelas på den gigantiska amerikanska kontinenten. Lag Nord mot Lag Syd. Frågan är bara vem som kommer att göra det första utspelet. Enligt svenska Attacs America Vera-Zavalla är de inte ute efter en konfrontation.

– Vi ska hitta vår egen väg. Jag tycker det är bättre om de i New York tittar lite söderut och ser vad vi har att komma med. Det är dags nu, säger hon.

Kampen kan börja.

HENRIK JÖNSSON

2002-01-31

1 Svar

Kommentera