23
jan
2002

Systematisk mord- och hotkampanj mot PT

RIO DE JANEIRO/SDS

Första skottet tar däcket. De följande två krossar bakrutan. Sedan kommer smällen. Den svarta Mitsubishi-jeepen kränger till på vägen. Borgmästaren flyger ner i baksätet. Kompisen anstränger sig för att fortsätta köra. Klockan är halv tolv på natten i den förvuxna miljonstaden São Paulo.

På varsin sida om jeepen dyker ytterligare två bilar upp. De riktar sina automatvapen och tvingar till slut jeepen att stanna. Från bilen som körde på borgmästarens Mitsubishi bakifrån kommer fyra tungt beväpnade män


ªspringande. De sliter upp dörren, drar ut borgmästaren och fullbordar den 308:e kidnappningen som inträffat i São Paulo det senaste året.

Den femtioettårige Celso Daniel förs till hemlig plats i utkanten av Latinamerikas största stad.

Det som gör denna kidnappning annorlunda är att motiven anses vara politiska. Celso Daniel är inte bara borgmästare i industristaden Santo André utanför São Paulo. Han är också den som är huvudansvarig för det brasilianska arbetarpartiets presidentkampanj i år. Tanken är att han ska leda sin kompis och Arbetarpartiets eviga presidentkandidat Luiz Inácio Lula da Silva till valseger i oktober. Den seger som Partido dos Trabalhadores (PT) väntat på ända sedan starten av partiet efter militärdiktaturen på 1980-talet.

De följande tjugofyra timmarna blir en smärtsam väntan för landets ”petistas”, anhängare av PT. I september i fjol blev den unge och populäre borgmästaren i universitetsstaden Campinas, Ant¯ônio da Costa Santos, brutalt nedskjuten utanför ett varuhus i sin hemstad. Ytterligare tre ledare inom PT har under de senaste fyra månaderna blivit utsatta för attentat.

Guvernören i São Paulo, Geraldo Alckemin, tar på sig uppdraget att förhandla och drar slutsatsen att det även i detta fall ligger politiska motiv bakom. Alckemins motpart blir den högerextrema kriminella organisationen Farb, Brasilianska revolutionära aktionsfronten (Frente de Ação Revolucionária Brasiliera), samma organisati


¿on som i december i fjol skickade ut hotelsebrev till samtliga ledare inom PT i delstaten och staden São Paulo.

För frigivning av Celso Daniel kräver nu Farb att deras fängslade kamrater som utlokaliserats runtom i landet ska få återvända till det korrumperade fängelsekomplexet Carandirú i centrala São Paulo. Geraldo Alckemin kan tänka sig att förhandla med kräver först ett bevis på att borgmästaren fortfarande är i livet. Han vill se ett foto där chefen för PTs presidentkampanj läser dagens tidning.

Den bilden anländer aldrig.

Istället kommer en vägbeskrivning från en ospårbar mobiltelefon: Estrada da Cachoeira, BR-116, km 328. Polisen kör längs motorvägen och svänger in på den överenskomna rastplatsen.

Ansiktet är förstört. Båda handflatorna bär hål efter kulor. Käken är bruten. Kroppen är genomborrad på nio ställen.

Dagen efter konstaterar landets president Fernando Henrique Cardoso att ”våldet har passerat alla gränser” [1]∞och förklarar krig mot den organiserade brottsligheten i landet.

På eftermiddagen i Santo André samlas sextusen petistas på torget för att vädja om ett slut på avrättningen av deras ledare. Biskopen i São Paulo uppmanar i ett brev de sörjande att fortsätta kämpa och avslutar med att citera den avlidna regimkritiska serietecknaren Henfil.

Samma fras som Henfil en gång i tiden använde mot militärdiktaturen i Brasilien riktas nu mot den organiserade brottsligheten i landet: ”Eles podem derrubar uma flor, mas jamais vão evitar a primavera”, ”De kan fälla en blomma, men aldrig hindra vårens ankomst”.

I folkmassan står Luiz Inácio Lula da Silva. Han gråter.

HENRIK JÖNSSON

2002-01-23

Kommentera