15
maj
2006

35 poliser offer i maffiadåd

RIO DE JANEIRO/SDS

Åtminstone 52 personer har dödats i det värsta terrordåd som inträffat i mångmiljonstaden São Paulos historia. Under helgen har medlemmar ur Brasiliens största brottssyndikat attackerat ett hundratal polisstationer och fängelser. Av de döda är 35 poliser.

Upploppen började i fredags efter att polisen i São Paulo genomfört en planerad förflyttning av stadens mest inflytelserika interner. Upp emot 600 fångar flyttades för att försvaga brottssyndikatets kontroll över stadens fängelser. Reaktionen blev massiv. Redan under natten till lördagen hade fem poliser dödats av medlemmar till brottssyndikatet som befinner sig på fri fot i mångmiljonstaden.

Under lördagen intensifierades hämndaktionen och ett flertal polisstationer attackerades med granater och sprängmedel. Även kommunala byggnader har attackerats av män som kört förbi på motorcykel och öppnat eld med maskingevär. Våldsvågen har nu också drabbat delstatens fängelser. Under söndagen hade internerna på 55 av delstaten São Paulos 73 fängelser gjort upplopp och tagit hundratals som gisslan.

Även det berömda kvinnofängelset i Campinas har tagits över av sina interner.

För att lugna befolkningen i världens tredje största stad har delstatsguvernören Claúdio Lembo gjort ett offentligt uttalande via landets största tevestationer.

— Vi har läget under kontroll. Vi kommer inte att begära in federal förstärkning, säger han.

Få invånare litar på honom och under söndagen var det inte många invånare som vågade sig ut på gatorna i Sydamerikas största stad. Brottsyndikatet PCC, Primeiro Comando da Capital (Huvudstadens första kommando), som tagit på sig ansvaret för aktionen, har funnits i över tio år och har tidigare organiserat fängelseupplopp i delstaten. Det dittills värsta inträffade 2001 då internerna på 29 fängelser gjorde upplopp och tog hundratals interner som gisslan.

Helgens dåd, som även lett till 56 skadade, har fått Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva att rikta skarp kritik mot delstatsregeringen som, enligt honom, inte satsat tillräckligt med resurser för att bekämpa den sociala situationen som uppkommit i arbetslöshetens kölvatten.

— De här människorna måste integreras i samhället, säger Lula till den brasilianska dagstidningen O Globo.

HENRIK JÖNSSON

2006-05-15

Kommentera