3
okt
2006

Bittra vänsterkandidater kan rösta mot Lula

RIO DE JANEIRO/SDS

President Lula tillbringade hela måndagen i krismöte efter att han oväntat misslyckats med att bli omvald vid den första omgången i det brasilianska presidentvalet i söndags.

— Skulden lägger vi på dem som vi kallar dårarna inom Arbetarpartiet, säger en upprörd Jilmar Tatto, vice ordförande i Arbetarpartiet, PT.

Han skyller det överraskande valresultatet på ett gäng valassistenters klantiga försök att köpa falskt material som skulle ställa den socialdemokratiska oppositionen i dålig dager. Tilltaget upptäcktes av federal polis som grep två assistenter med 5,3 miljoner oskattade kronor i två sportbagar på Hotel Ibis i centrala São Paulo.

På valdagen täcktes de flesta förstasidor i brasiliansk dagspress av bilder på de uppradade sedelbuntarna och Lulas försprång krympte snabbt. Från att ha legat på över femtio procent halkade han tillbaks till 48,61 procent, vilket räckte för oppositionen att få majoritet.

— Lula har fått sig en ordentlig bakläxa nu. Han måste göra sig av med sina korkade rådgivare och bli mer ödmjuk, säger Solange Assis, 34-årig arkitekt i Rio de Janeiro.

Hon har alltid röstat på Lula. Men i år valde hon att lägga sin röst på trotskisten Heloísa Helena som fick hela 6,85 procent av rösterna. Heloísa Helena tillhörde tidigare Arbetarpartiet men blev utslängd efter att hon röstat emot ett av Lulas reformförslag i kongressen. Nu har hon startat sitt egna parti, P-SOL, Socialistiska frihetspartiet.

— Hon är en nagel i ögat på presidenten. Det var hennes röster som ställde till det för honom, säger Solange Assis i ett regnigt Rio de Janeiro.

Lulas huvudmotståndare, högerpolitikern Geraldo Alckmin, från socialdemokratiska PSDB, kom på andra plats med 41,64 procent av rösterna och blir därmed den kandidat som Lula får möta om fyra veckor i den avgörande valomgången.

Presidentens stora huvudbry nu är om Heloísa Helena och den fjärde presidentkandidaten Cristovam Buarque, som också blivit utslängd ur Lulas regering, ber sina väljare att stödja Geraldo Alckmin i den andra valomgången. Tillsammans fick de två före detta medlemmarna i Arbetarpartiet 9,5 procent av rösterna. De rösterna kan knäcka Lula.

Om så sker är skoputsarpojkens tillvaro i det brasilianska presidentpalatset snart ett minne blott.

HENRIK JÖNSSON

2006-10-03

Kommentera