29
sep
2006

Skandal hotar Lulas valseger

RIO DE JANEIRO/SDS

Den federala polisen har gripit två av president Lulas valassistenter för försök att smutskasta oppositionen inför valet på söndag.

— Varför vill någon, som önskar mig väl, göra en sådan tokig handling, frågar sig president Luiz Inácio Lula da Silva angående de falska handlingar som de två valassistenterna försökt sälja till en av Brasiliens största veckotidningar.

Lula har nu sparkat sin kampanjledare, Arbetarpartiets ordförande Ricardo Berzoini, och vägrar att synas tillsammans med sin gamla livvakt som också misstänkts vara inblandad i smutskastningsförsöket. Även maken till hans personliga sekreterare, samt hans mångårige grillmästare, misstänks för att ha varit involverade i att skaffa och sälja materialet.

Brasiliansk media pressar nu presidenten dygnet runt på om han själv kände till tilltaget.

Två dagar innan valet har Lula hamnat i försvarsläge.

— Det finns folk i detta land som sagt att «Okej, låt oss släppa in denna arbetaren. Han kommer ändå inte att lyckas och sedan kan vi ta över med full kraft igen», säger Lula och menar att oppositionen slår mynt av «smutskastningsförsöket» för att lyckas vända opinionen som fortfarande är till Lulas fördel.

— Alla siffror visar att vi lyckats göra mer rätt än dem. Nu är de så ängsliga att de med andra medel, som inte ligger i linje med en demokratisk valprocess, försöker undvika att vi fortsätter att styra landet, säger Lula i sin omvalskampanj.

Det var i förra veckan som den federala polisen, efter ett anonymt tips, slog till mot ett hotellrum i São Paulo och fann fem miljoner kronor i kontanter hos en person med nära kopplingar till Arbetarpartiet. Polisen misstänker att pengarna skulle användas för att betala för de falska handlingarna som försöker visa att den socialdemokratiska oppositionen är inblandade i korruptionshärvan «Blodiglarna». Bland handlingarna fanns en 23 minuters DVD där socialdemokraternas kandidat till guvernörsposten i São Paulo, José Serra, står sida vid sida med mannen som sålt överfakturerade ambulanser till hundratals kommuner i Brasilien.

En enorm kampanj av oppositionen i TV och tidningar har nu gjort att Lulas försprång krympt i opinionsundersökningarna. Hans stöd har gått ned från femtio procent till 47 procent medan socialdemokraternas kandidat, högerpolitikern Geraldo Alckmin, har gått upp fem procentenheter till 33 procent.

Fortsätter nedgången för Lula är det osäkert om han lyckas bli omvald redan vid den första valomgången nu på söndag som kräver hälften av rösterna.

HENRIK JÖNSSON

2006-09-29

Kommentera