Blodigt slag om regnskogens svarta guld
RIO DE JANEIRO/SDS
Efter de värsta våldsamheterna i Peru på tio år har den oppositionella indianledaren Alberto Pizango sökt asyl i Nicaragua. Perus president anklagar honom för att ligga bakom upproret som hittills skördat över sextio dödsoffer.
Protesterna inleddes för två månader sedan när internationella oljebolag började borra efter olja i den peruanska regnskogen, i nordvästra delen av landet. Indianerna i regionen upprättade vägspärrar och demonstrerade mot regeringens beslut att tillåta utländska bolag att utvinna landets naturtillgångar, vilket tidigare varit förbjudet enligt grundlagen.
I förra veckan stormade indianerna en anläggning som tillhör det brittiska bolaget Perenco, ett av Storbritanniens största gasbolag. När polis tillkallades för att gripa indianerna togs de 38 poliserna som gisslan. I stället för att förhandla sände presidenten in säkerhetsstyrkorna som uppges ha skjutit ihjäl 30 av de 2 500 demonstrerande indianerna. Venezuelas minister för ursprungsbefolkningen anklagar Perus president Alan Garcia för att inte respektera indianerna i regnskogen.
— Det här är en terroristattack mot indianerna som endast utövar sin konstitutionella rättighet att demonstrera, säger Nicia Maldonado, enligt den spanska nyhetsbyrån EFE.
Under helgens fritagningsförsök omkom 23 av medlemmarna i den stormande säkerhetsstyrkan. Även nio poliser ur gisslan dödades av indianerna. Arton poliser uppges fortfarande vara försvunna.
— De peruanska indianerna drivs till desperata handlingar i deras försök att rädda sin mark, säger Stephen Corry, ordförande för Survival, en internationell organisation för ursprungsbefolkningens rättigheter.
Han uppmanar de internationella oljebolagen att omedelbart upphöra med sin verksamhet i Peru.
Enligt polisstyrkan, som övervakar det införda utegångsförbudet i regionen, har situationen börjat övergå till det normala.
— Vi letar nu efter de försvunna poliserna och de vapnen som indianerna stulit från säkerhetsstyrkan, säger polischefen José Luis Santill, enligt den brasilianska dagstidningen O Globo.
Utegångsförbudet gör att lokalbefolkningen inte kan lämna sina hem för att leta efter kropparna till de trettio indianerna som uppges ha dödats.
— Poliserna tog kropparna till ravinen, stoppade dem i plastsäckar och slängde dem sedan i floden från en helikopter, säger ett ögonvittne till BBC.
Perus president, som i veckan efterlyste indianledaren Alberto Pizango, avvisar alla mordanklagelserna. Presidenten anklagar i stället Pizango, som är ordförande i Aidesep, Perus största organisation för ursprungsbefolkningen, för att ha uppviglat indianerna. I tisdags flydde indianledaren till Nicaraguas ambassad i huvudstaden Lima där han fick beskedet att vänsterpresidenten Daniel Ortega beviljar honom politisk asyl i Nicaragua.
— Jag ställer mig frågan: varför de ska ta min man från sitt land. Han är oskyldig och är utsatt för politiska förföljelser, säger Sonia Huiñapi de Pizango, indianledarens fru, till den peruanska dagstidningen El Comercio.
HENRIK BRANDÃO JÖNSSON
2009-06-11
FAKTA
Den nya oljefyndigheten, den största i Peru på 30 år, är lokaliserad till ett känsligt område i den peruanska delen av regnskogen Amazonas, där flera av landets indianstammar lever. I regionen finns även ett par indianstammar som ännu inte varit i kontakt med den moderna världen. Deras liv och traditioner hotas när multinationella bolag är på jakt efter oljefyndigheten som beräknas uppgå till 300 miljoner fat.
— Vi är inte ute efter era kvinnor. Vi har våra egna i vårt läger, är två av de meningar som anställda på det brittiska gasbolaget Perenco fick lära sig i fall att de träffade på indianer i regnskogen, enligt Survival.
Ekonomi
Peru är Sydamerikas tredje största land till ytan och upplever just nu en ekonomisk boom. Förra året hade landet en ekonomisk tillväxt på tio procent, den högsta i Sydamerika. I år beräknas tillväxten, trots den internationella finanskrisen, att uppgå till över fyra procent. Bedömare menar att den goda ekonomin beror på att presidenten Alan Garcia öppnat upp landets ekonomi för utländska intressen.
Oljebolag
Förutom det brittiska gasbolaget Perenco har även det spanska oljebolaget Repsol, kanadensiska Petrolifera och brasilianska Petrobras intressen i Perus djungel.
www.survival-international.org
www.aidesep.org.pe