Nytt Latinamerika liknar det gamla
RIO DE JANEIRO/SDS
Statskuppen i Honduras visar att saker och ting förändrats i Latinamerika. Aldrig förr har en kupp fördömts lika kraftfullt, från så många som håll, som nu. Till och med USA, som stött de flesta kupper som militärer och högerpolitiker genomfört i Latinamerika, ställer sig på demokratins sida och underkänner den nya regeringen.
— Det här är ett gyllene tillfälle för Obama att bryta med det förflutna och visa att han inte kompromissar när det gäller demokrati, säger Costa Ricas vice president Kevin Casa-Zamora till Reuters, och tillägger.
— Man behöver inte nödvändigtvis gilla den avsatte presidenten för att stödja honom.
Ett bevis på den politiska mognaden på kontinenten är att även högerregimen i Colombia kräver att den störtade presidenten Manuel Zeyala återgår till sitt ämbete. Det är överraskande eftersom Zeyala ingår i den vänsterallians i Latinamerika som starkt kritiserar Colombias regering. Det kompromisslösa fördömandet av kuppen visar att den tjugoåriga demokratiseringsprocessen som löpt över hela Latinamerika egentligen har vunnit, även om det är utegångsförbud i Honduras i dag.
Kuppmakarna försvarar kuppen med att Högsta domstolen beställt den och att en majoritet av kongressen står bakom den. Kongressen har nu gett landets nye utrikesminister Enrique Ortez Colindres i uppgift att försöka övertyga omvärlden om att Honduras är ett land som respektera sin konstitution. Han kommer inte att lyckas med det. Kuppen genomfördes för att stoppa en folkomröstning som den sittande presidenten ville genomföra för att undersöka stödet för en eventuell grundlagsändring.
— Om en enkel opinionsundersökning provocerar fram en kupp som störtar presidenten, vad är det då för demokrati vi har, frågar sig Zeyala som nu befinner sig i grannlandet Nicaragua.
Vad som också är oroande är att Venezuelas president Hugo Chávez hotar att angripa militärt om inte kuppmakarna ger efter.
— Oberoende om vad de har i vapenmakt så kommer vi att knäcka denna kuppen, säger Hugo Chávez, enligt den spanska dagstidningen El País.
Att han förespråkar vapenmakt för att lösa en politisk kris på kontinenten visar att hans politiska projekt vuxit sig starkt. Alba, döpt efter den sydamerikanske självständighetshjälten Simon Bolivar, har idag nio medlemsländer i Latinamerika och i Karibien. En av de nya medlemmarna är Honduras. Det var den nu avsatte presidenten Manuel Zeyala som gjorde den oväntade svängen från att vara en konservativ politiker till att alliera sig med Castrobröderna i Kuba och Hugo Chávez i Venezuela.
Det är också den svängningen som ligger bakom kuppen. Oppositionen, även en del ur Zeyalas eget parti, har inte gillat att Honduras knyts närmre en radikal vänsterorganisation som eftersträvar ett förstatligande av medier, livsmedelsproduktion och råvaror. När Zayala försökte hålla ett nationellt rådslag om möjligheten att ändra grundlagen så att han kunde bli omvald för ytterligare en mandatperiod slog oppositionen till.
Maskerade män bröt sig in i presidentresidenset på söndagsmorgonen. Lyfte honom ur sängen och satte honom i pyjamas och strumpor på regeringsplanet till Costa Rica.
Kuppmetoderna påminner om gamla dagars Latinamerika, men responsen är nu.
HENRIK BRANDÃO JÖNSSON
2009-06-30