23
jul
2009

Diplomatkrisen riskerar att leda till militär strid

RIO DE JANEIRO/SDS

Kuppregimen i Honduras ger Venezuela, Nicaragua, Bolivia och Kuba 72 timmar på sig att stänga sina ambassader i landet. Följer inte länderna kravet kommer personalens diplomatstatus att upphävas, vilket kan ledda till att personalen grips.

Honduras kuppregim utesluter inte att militären kommer att använda våld för att få ut ambassadpersonalen ur landet.

— Venezuela har lagt sig i Honduras inre angelägenheter. De respekterar inte vår självständighet och utgör ett hot mot Honduras, säger Martha Lorena Alvarado, vicestatsminister i den regering som kuppmakarna tillsatt, till den spanska nyhetsbyrån EFE.

Venezuela president Hugo Chávez har ända sedan statskuppen den 28 juni hotat att angripa Honduras militärt om någon rör landets diplomatkår. Att nu kuppregimen väljer att försöka stänga ambassaden gör att oroligheterna i Honduras kan utmynna i en väpnad konflikt. Venezuela har redan svarat på Honduras beslut och sagt att de inte tänker följa en order från en regim som inte är internationellt erkänd.

— Det finns ingen order eftersom regeringen inte existerar. Denna regering är en kuppregering som inte är erkänd av ett enda land i det internationella samfundet, säger Uriel Vargas, diplomat vid den venezuelanska ambassaden i Honduras, till nyhetsbyrån AP.

De låsta positionerna förvärras av att den störtade presidenten i Honduras, Manuel Zelaya, har sagt att han innan fredag kommer att ta sig tillbaka till landet. Hans förra försök stoppades av militären som placerade sina fordon på landningsbanan i huvudstaden Tegucigalpa. Han är nu i grannlandet Nicaragua och säger att det inte finns någonting som kan stoppa honom från att ta sig in landvägen till sitt land.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton har försökt få kuppregimen att ge upp och rätta sig efter de krav som det internationella samfundet ställt. Hon har hotat med «allvarliga konsekvenser» om inte den demokratiskt valde Manuel Zelaya återsätts vid makten. USA har redan dragit in ett bistånd på 16,5 miljoner dollar och EU har följt efter och ställt in betalningar på 90 miljoner dollar i bistånd till ett av Centralamerikas fattigaste länder.

Anledningen till att även Nicaraguas, Bolivias och Kubas ambassader fått order om att stänga är att de ingår i det vänsterpolitiska blocket Alba, som styrs av Venezuelas president Hugo Chávez. Anhängare till presidenten Manuel Zelaya hotar att genomföra en generalstrejk på torsdag som kan komma att lamslå landet.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

Kommentera