25
mar
2008

Brasiliens ekonomi går som tåget

RIO DE JANEIRO/SDS

Även om den nya medelklassen i Brasilien i stort sett kämpat sig fram på egen hand har de gynnats av den ekonomiska tillväxt som landet upplever just nu tackvare att råvarupriserna fortsätter att hålla rekordnivåer. Den inflationsbekämpande ekonomiska politik som president Lula vägrat ge vika från har också främjat den nya klassen.

I dag är den brasilianska realen en av de valutor i världen som gått bäst de senaste åren. Sedan 2003 har kursen stigit med 130 procent jämfört med dollarn. På den tidigare så riskfyllda börsen Bovespa i megametropolen São Paulo steg index under förra året med 81 procent. Brasiliens finansminister Guido Mantega jublar och beräknar att tillväxten under 2007 landar på 5,2 procent.

Det kan göra att Brasilien redan i år tar klivet från att vara världens tionde största ekonomi till att bli världens sjunde största.

I norra Rio de Janeiro syns förändringarna tydligast. Här bor hela den underklass som förser den välbeställda befolkningen i de kända stadsdelarna kring stränderna i Copacabana och Ipanema med varor och tjänster. Tidigare har det knappt legat ett varuhus i de norra delarna för att det inte funnits någon köpkraft. De senaste åren har nya varuhuskedjor ploppat upp som svampar.

— De som varit på varuhus den senaste tiden har sett att det fattiga folket börjat handla. De klättrar socialt och ingår nu i marknaden. De har blivit konsumenter, sa en nöjd president Lula i sitt jultal när det konstaterades att förra årets julhandel stigit med 23,4 procent jämfört med 2005.

Även hans företrädare, sociologen Fernando Henrique Cardoso, erkänner förändringen.

— Vi rör oss snabbare mot ett medelklassamhälle än vad vi vågade föreställa oss för tjugo år sedan. Jag tror vi passerat vändpunkten nu, säger han.

Vad som också hjälpt till att öppna de vattentäta skotten i ett av världens tuffaste klassamhällen är regeringsprogrammet «Bolsa Família», familjefonden. Bidraget, som är världens största fattigdomsbekämpningsprogram, delas ut till mödrar som har en inkomst under 444 kronor i månaden mot villkoret att de ser till att deras barn går i skolan, samt låter dem vaccineras. Familjefonden, som endast tar 0,8 procent av den brasilianska BNP:n i anspråk, når idag ut till över elva miljoner misärfattiga familjer i Brasilien.

Hemligheten bakom framgången är att bidraget sätts in på ett kreditkort som endast mamman i familjen styr över. Risken att någon lokal politiker eller ansvarslös pappa snor pengarna på vägen är mer eller mindre eliminerad. Familjefonden har blivit en sådan succé att tjänstemän från USA, Egypten, Östeuropa och Världsbanken i dag reser till huvudstaden Brasília för att lära sig implementera programmet.

Men även om de absolut fattigaste fått det bättre, och en ny medelklass skapats, är det ändå de rikaste som fått det bäst i Brasilien de senaste åren. När Lula tillträdde för fem år sedan fanns det 92 000 personer med en förmögenhet överstigande en miljon dollar i landet. I dag finns det 190 000 dollarmiljonärer, mer än en fördubbling.

Tillsammans äger de en förmögenhet på 4 455 miljarder kronor, vilket är nästan hälften av landets BNP. Ändå utgör dollamiljonärerna endast 0,7 av befolkningen i världens femte största land.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

2008-03-25

FAKTA

BNP: 11 900 miljarder kronor (2007), sex gånger större än Sveriges köpkraftsrelaterade BNP

Kommentera