25
mar
2008

Medelklassen växer i Brasilien

RIO DE JANEIRO/SDS

Gilson Antônio de Souza är hantverkare. Han är färgad och har ett jack i skallen efter ett utbrott av hans alkoholiserade far under barndomen. Han är uppväxt i den milisstyrda favelan Rio das Pedras i Rio de Janeiro och började jobba som målarassistent när han var tretton år. I dag är han 42 år och har gjort det som tidigare var omöjligt i Brasilien. Han har genomgått en klassresa.

Gilson de Souza är en av alla de 21 miljoner brasilianare som under de senaste åren tagit plats i den nya medelklass som uppstått nästan över en natt i världens femte största land. Från att ha tillhört den marginaliserade underklassen, som dagligen fått kämpa för mat på bordet, äger hantverkaren idag en Opel Vectra, en bostadsrätt och ett sommarhus.

Idag är han byggmästare med tolv anställda. Han bygger hus, renoverar lägenheter och restaurerar kolonialhus. Det är Gilson och hans anställda som ligger bakom den framgångsrika restaureringen av det populära boutiquehotellet Solar de Santa i bohemstadsdelen Santa Teresa i Rio de Janeiro.

— Alla ser mig som en fattig, färgad stackare som sliter dag ut och dag in. Vad få inser är att jag i många fall tjänar mer pengar än den vanliga medelklassen som kontrakterar mig, skrattar hantverkaren som inte är ensam om att ha tagit steget ur fattigdomen.

Hans fru, som också är uppväxt i favelan Rio das Pedras, är idag butiksbiträde på den exklusiva sko- och väskaffären Arezzo på varuhuset Shopping da Gavea där stadens överklass handlar.

— När jag var femton fick jag mitt första jobb som försäljerska. Nu har jag jobbat mig upp och kommit till det bästa varuhuset i hela Rio, ler Emília de Souza, 40 år.

Vad som skiljer den nya medelklassen från den traditionella är att den nya saknar högre utbildning och har tagit sig fram utan banklån eller statlig hjälp. De är entreprenörer som driver skönhetssalonger, bilverkstäder, närlivsbutiker och strandbarer, eller arbetar som framgångsrika försäljare eller hantverkare.

Vad de har gemensamt är att trots att deras inkomster tangerar den traditionella medelklassens månadslöner tillhör de inte den formella ekonomin i landet. Många har sällan sina pengar på banken.

— Trots att vi tjänar mycket pengar släpps vi inte in i den offentliga ekonomin. Många av oss kan inte ens öppna ett vanligt bankkonto. För myndigheterna är vi fortfarande fattiga personer som kommer från favelan, säger Gilson och går ut i trerummarens kök.

Tidigare var det vanligt att den brasilianska underklassen förökade sig genom hela livet. Familjer med fem, sex, sju barn var inte ovanligt. Idag när den kommunala skolan inte längre fungerar har bara de barn någon framtid som går i privatskola. En av hemligheterna bakom Gilson och Emílias klassresa är att de valt att endast skaffa ett barn, Richard, 10 år.

Varje månad betalar föräldrarna en dyr skolavgift för att deras son ska få en grundutbildning som gör att han kan gå vidare till universitetet.

— Vi skulle aldrig kunnat ge Richard ett bättre liv än vad vi själva haft om vi skaffat fler barn, säger Gilson som även satt sin son till att studera engelska på kvällarna.

Den andra hemligheten bakom klassresan är att paret bor i förstaden Jacarepaguá, utanför Rio de Janeiro, med 120 000 invånare. Mat, bensin, skolor och nöjen är billigare. Ändå ligger stranden endast tjugo minuter bort. Den tredje hemligheten bakom klassresan är att den brasilianska skattemyndigheten inte intresserar sig för den nya medelklassen.

— Som försäljare har jag ingen fast lön. Jag får provision på allt jag säljer. Jag kan själv bestämma hur mycket jag ska deklarera för. Det brukar bli ungefär hälften. Annars skulle jag inte få något alls i pension, skrattar Emília.

Om tio år beräknar paret att de ska kunna pensionera sig och flytta upp till delstaten Espírito Santo där de har sitt sommarställe. Gilson ska köpa några lägenheter i Jacarepaguá och leva på att hyra ut dem och Emília kan plocka ut en hyfsad pension efter 35 års yrkesliv. Vad som också gläder paret är att klassresan gjort att Gilson återfått kontakten med sin alkoholiserade far.

— Jag fann honom på ett torg i centrum och satte honom i ett behandlingshem. Nu är han nykter sedan flera år tillbaka, ler byggmästaren.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

2008-03-25

Den nya medelklassen

Ursprung: Inflyttade från landsbygden

Uppväxt: Favela.

Utbildning: Högstadium

Inkomst per hushåll: cirka 16 650 i månaden

Bor: I förorten

Smak: Ananasvin

Den traditionella medelklassen

Ursprung: Urban

Uppväxt: Hyreshus

Utbildning: Gymnasium

Inkomst per hushåll: cirka 16 650 i månaden

Bor: Stan

Smak: Chilenskt rödvin

1 Svar

Kommentera