Bromsmediciner på väg att delas ut gratis
RIO DE JANEIRO/SDS
Brasilien bryter patenten på den amerikanska bromsmedicinen Efavirenz. Medicinen kommer att delas ut gratis till landets hivsmittade.
— I två år har vi arbetat på att göra en minst lika effektiv kopia. Nu är den äntligen klar, säger José Gomes Temporão, Brasiliens hälsominister.
Den första sändningen från statens laboratorium består av två miljoner tabletter som ska distribueras till 85 000 av de 185 000 patienter som ingår i Brasiliens behandlingsprogram för hivsmittade. När produktionen kommit i gång för fullt ska laboratoriet kunna tillverka trettio miljoner tabletter om året.
— Tanken är att vi ska vara självförsörjande, säger hälsoministern.
Brasilien hyllas internationellt för sin modiga och ansvarsfulla kampanj mot aids. När viruset började sprida sig i början av nittiotalet trodde Världsbanken att det sexuellt liberala Brasilien skulle bli ett av världens mest drabbade länder. De uppskattade att redan 2002 skulle Brasilien ha 1,2 miljoner smittade. I dag, sju år senare, bär endast 630 000 av landets befolkning på 190 miljoner på hivviruset.
— Vi har lyckats bromsa spridningen. Antalet smittade ökar inte längre, men de minskar inte heller, erkänner hälsoministern.
För att ta hand om de smittade har Brasilien skapat utvecklingsvärldens modigaste aidsprogram. Brasilien har utmanat de multinationella läkemedelsföretagen som äger patenten till de sjutton bromsmediciner som ingår i den coctail som hindrar hivviruset för att bryta ut. För sju år sedan bröt landets regering den första patenten och hotades av en läkemedelsbojkott av de stora bolagen. Brasilien klarade sig ur den krisen och fortsatte att bryta patent.
Efavirenz, som det amerikanska läkemedelsbolaget Merck har patenten på, är den åttonde bromsmedicinen som Brasilien lärt sig göra en kopia av.
— Vi har kunnandet nu och kommer inte att sälja vidare till andra länder. Vi gör det här för att vi ska kunna dela ut medicinen gratis till den drabbade delen av vår befolkning, säger José Temporão som även är en av landets mest kända abortförespråkare.
För att undvika läkemedelsbojkott använder Brasilien en klausul i det internationellt accepterade Trips-avtalet som ger länder rätt att bryta patent på läkemedel när den allmänna folkhälsan är i fara. Eftersom aids är ett reellt hot i Brasilien klarar hälsodepartementet att hålla sin hårdföra linje.
— Vi förhandlade med Merck i nästan ett år. Men de vägrade ge med sig. De ville ha 1,65 dollar per tablett. Det blir nästan trettio miljoner dollar om året om vi ska täcka våra behov. Ingen chans att vi skulle klarat vårt aidsprogram då, säger hälsoministern.
Har Merck klagat efter att ni bröt patenten?
— Jag har faktiskt inte hört något alls, säger han.
HENRIK BRANDÃO JÖNSSON
2009-02-15
Fakta
Beslutet att bryta patenten kom efter att frustrerade förhandlingar mellan Merck och den brasilianska staten strandade på grund av priset. Det brasilianska hälsodepartementet förstod inte varför det amerikanska läkemedelsbolaget sålde bromsmedicinen Efavirenz till Thailand för 0,65 dollar per tablett medan de krävde 1,59 dollar för samma tablett av Brasilien. Bolagets svar var att Brasilien är ett rikare land och ska därför betala mer. Kort efter undertecknade president Lula da Silva ett dekret, enligt gällande internationell lagstiftning, om att bryta patenten och statens laboratorium, Farmanguinhos, började tillverka en egen kopia av bromsmedicinen.
Uppskattningsvis har Brasilien 630 000 hivsmittade. Av dem beräknar man att 255 000 aldrig har testat sig och vet inte om att de bär på hivviruset. Under de senaste åren har däremot hälsodepartementets kampanj fått fler att testa sig. I dag har 67 procent av den sexuellt aktiva befolkningen testat sig. Under 2007 tillkom ytterligare 33 689 smittade. Samma år dog 11 060 i aids.