20
feb
2009

Ny satsning under karnevalen i Rio

RIO DE JANEIRO/GP

Det brasilianska hälsodepartementet väljer ett annorlunda drag inför karnevalen i Rio de Janeiro som inleds i dag. Målgruppen för den årliga sexualupplysningskampanjen är kvinnor över femtio år.

— De senaste tio åren har antalet hivsmittade bland mogna kvinnor ökat med 300 procent. Det är en fördom att kvinnor över femtio inte är sexuellt aktiva, säger Mariângela Simão, chef för Brasiliens aidskampanj till GP.

Redan förra helgen började kampanjen gå varm i de rikstäckande TV-kanalerna. Reklamfilmen visar mogna kvinnor som förbereder karnevalskostymer i en syateljé och pratar om att hur gärna de vill ha sex under karnevalen. Men med kondom. Kampanjens slogan är «Ingen är för gammal för sex. Eller för att skydda sig».

— Vi gjorde en undersökning och överraskades av svaren. Kvinnor över femtio är dåliga på att skydda sig, berättar chefen för hälsodepartementets kampanj.

Undersökningen visar att endast 14,7 procent av de sexuellt aktiva kvinnorna över femtio år använde kondom vid sitt senaste samlag. Vad som också överraskade hälsodepartementet var att 72 procent av kvinnorna inte ens skyddade sig när de hade tillfälliga förbindelser utanför äktenskapet.

— Jag tror, personligen, att det har med machoattityden att göra. Kvinnan rättar sig efter mannens önskemål. Vill han inte använda kondom så blir det så. Vårt fokus är att få kvinnorna att ställa krav. Ingen kondom, inget sex, säger Mariângela Simão som själv befinner sig i målgruppen.

Hon är 53 år och vill ta bort tabut om att prata om mogna kvinnors sexliv.

— I Brasilien är vi kanske öppnare än i andra länder när det gäller att prata om sex. Men vi kan bli mycket bättre. De mogna kvinnornas situation måste vi diskutera mer. En ökning på 300 procent är mycket, säger chefen för aidskampanjen som själv har en jämnårig kollega som blev hivsmittad av en man.

För att undvika att fler blir smittade kommer hälsodepartementet att distribuera 55 miljoner kondomer under årets karneval. Till skillnad från tidigare satsningar kommer kondomerna inte bara att delas ut vid vårdcentralerna. Hälsodepartementets anställda kommer att vara närvarande vid de olika platser där karnevalstågen utgår och dela ut kondomerna i händerna på festdeltagarna.

Även på andra fronter fortsätter Brasilien sin kampanj mot hiv. I måndags släppte det brasilianska hälsodepartementet sig egna kopia av den amerikanska bromsmedicinen Efavirenz.

— I två år har vi arbetat på att göra en minst lika effektiv kopia. Nu är den äntligen klar, säger José Gomes Temporão, Brasiliens hälsominister till GP.

Den första sändningen från statens laboratorium består av två miljoner tabletter som ska distribueras gratis till 85 000 av de 185 000 patienter som ingår i Brasiliens behandlingsprogram för hivsmittade. När produktionen kommit i gång för fullt ska laboriatoriet kunna tillverka trettio miljoner tabletter om året.

— Tanken är att vi ska vara självförsörjande, säger hälsoministern.

Brasilien hyllas internationellt för sin ansvarsfulla kampanj mot hiv. När viruset började spridas i början av nittiotalet trodde Världsbanken att det sexuellt liberala Brasilien skulle bli ett av världens mest drabbade länder. De uppskattade att redan 2002 skulle Brasilien ha 1,2 miljoner smittade. I dag, sju år senare, bär endast 630 000 av landets befolkning på 190 miljoner på hivviruset.

— Vi har lyckats bromsa spridningen. Antalet smittade ökar inte längre, men de minskar inte heller, erkänner José Temporão.

Efavirenz, som det amerikanska läkemedelsbolaget Merck har patenten på, är den åttonde bromsmedicinen som Brasilien lärt sig göra en kopia av.

— Vi har kunnandet nu och kommer inte att sälja vidare till andra länder. Vi gör det här för att vi ska kunna dela ut medicinen gratis till den drabbade delen av vår befolkning, säger hälsoministern.

Brasilien använder en klausul i det internationellt accepterade Trips-avtalet som ger länder rätt att bryta patent om den allmänna folkhälsan är i fara.

Har Merck klagat efter att ni börjat tillverka själva?

— Jag har faktiskt inte hört något alls, säger hälsoministern.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

2009-02-20

Fakta

Brasiliens beslut att bryta patenten kom efter att frustrerade förhandlingar mellan Merck och den brasilianska staten strandat på grund av priset. Hälsodepartementen förstod inte varför det amerikanska läkemedelsbolaget sålde bromsmedicinen till Thailand för 0,65 dollar per tablett medan de krävde 1,59 dollar för samma tablett av Brasilien. Bolagets svar var att Brasilien är ett rikare land och ska därför betala mer. Kort efter undertecknade president Lula da Silva ett dekret som förklarade att den allmänna folkhälsan är i fara i landet.

— Vi hade förhandlat med Merck i nästan ett år. Men de vägrade ge med sig. De ville ha 1,59 dollar per tablett. Det blir nästan trettio miljoner dollar om året om vi ska täcka våra behov. Vi var tvungna att bryta patenten. Annars hade vi aldrig kunnat klarat vårt aidsprogram, säger hälsoministern till GP.

1996 var 3,7 av 100 000 kvinnor över femtio år hivsmittade i Brasilien.

2006 är 11,6 av 100 000 kvinnor över femtio år hivsmittade i Brasilien.

En av replikerna i TV-reklamen som riktar sig till kvinnor över femtio år är «Män utan kondom är inget för oss. Inte ens för en snabbis».

Se filmen på:

www.youtube.com/watch?v=BpTTPP-kZEI&feature=related

Uppskattningsvis har Brasilien 630 000 hivsmittade. Av dem beräknar man att 255 000 aldrig har testat sig och vet inte om att de bär på hivviruset. Under de senaste åren har hälsodepartementets kampanj fått fler att testa sig. I dag har 67 procent av den sexuellt aktiva befolkningen testat sig. Under 2007 tillkom ytterligare 33 689 smittade. Samma år dog 11 060 i aids.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

Källa: Ministério da Saúde, Brasil

Kommentera