9
mar
2009

Nioårig flickas abort orsakar strid

RIO DE JANEIRO/SDS

Den katolska kyrkan i Brasilien utesluter de personer som i veckan hjälpte en våldtagen nioårig flicka att genomgå en abort av tvillingfoster. Hennes styvpappa, som hade våldtagit flickan, väljer kyrkan att inte straffa.

— Det finns allvarligare synder. Den allvarligaste av dem alla är aborten som dödar ett oskyldigt liv, säger Dom José Cardoso Sobrinho, ärkebiskop i delstaten Pernambuco i nordöstra Brasilien, till tidningen O Globo.

Den 75-åriga ärkebiskopen menar att barnmorskan, läkarna och barnets mamma fattat ett beslut som endast Gud kan ta.

— Som vi ser det har det skett två mord, säger Márcio Miranda, ärkebiskopens advokat.

Den brasilianska grundlagen tillåter abort vid våldtäkt och vid fara för mammans liv. Ändå väljer den katolska kyrkan att tillämpa sitt strängaste straff, exkommunikation, vilket innebär att barnmorskan, läkarna och mamman till den nioåriga flickan inte kan gifta sig, döpa sina barn eller på andra sätt medverka i den katolska församlingen.

— Om lagen tillåter abort är det upp till oss att tillämpa Guds lag och den säger «döda inte», säger ärkebiskopens advokat.

Brasiliens hälsominister är hård i sin kritik.

— Kyrkans inställning är extrem, radikal och felaktig. För mig känns det som om de försvarar våldtäkten, säger José Gomes Temporão till tidningen Folha de São Paulo.

Även president Lula da Silva kritiserar ärkebiskopens beslut.

— Det vore fel att tillåta en flicka som blivit våldtagen av sin styvpappa att födda dessa barn. Flickan skulle dött. I den aspekten har läkarna mer rätt än kyrkan, säger han enligt samma tidning.

Läkaren som tog beslutet att genomföra aborten gjorde det för att rädda hennes liv. Den nioåriga flickan är 137 centimeter lång och väger 33 kilo. Hennes kropp skulle inte klarat av att föda tvillingarna.

— Jag tycker synd om vår ärkebiskop som inte kan känna nåd inför det lidande som denna undernärda, späda och oskyldiga flicka blivit utsatt för sedan sexårsåldern, säger läkaren Rivaldo Mendes de Albuquerque till Folha de São Paulo.

Han är själv troende katolik och menar att Gud inte förbjuder att man avbryter en graviditet.

— Det är kyrkans män som förbjuder. Samma män som förr i tiden brände levande människor på bål. Det får vi inte glömma, säger han.

Radikaliseringen av den katolska kyrkan i Brasilien, som tidigare ansetts vara den mest liberala i världen, kommer efter att de protestantiska frikyrkorna vuxit sig starka den senaste tiden. Den katolska kyrkan följer nu den allt mer fundamentalistiska religionstolkningen och väljer att inte straffa styvpappan, trots att han under tre års tid regelbundet våldtagit flickan och hennes förståndshandikappade storasyster som i dag är 14 år.

Till sitt försvar säger den 23-årige styvpappan att flickorna lockade honom till att ha sex med dem, uppger polisen. Mannen är nu gripen och förd till hemlig ort efter att en mobb på 300 personer försökt lyncha honom i hans hemby Alagoinha, 23 mil från kusten i delstaten Pernambuco. Flickan som genomgick aborten i onsdags uppges må bra och leker åter med sina dockor. Enligt sjukhusets psykolog förstår hon ännu inte vad hon gått genom.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

2009-03-09

Fakta

De senaste femton år har den katolska kyrkan i Brasilien tappat en procent anhängare om året till frikyrkorna som nu samlar en femtedel av den röstberättigade befolkningen på 120 miljoner. Frikyrkorna, där pingströrelsen är störst, har ansetts vara bättre på att ge den fattiga, icke läskunniga befolkningen hopp om framtiden. För att stoppa flykten försöker nu den katolska kyrkan bli lika radikal och har utsett förbudet mot abort som sin hjärtefråga. Detta är första gången som president Lula da Silva kristiserar den katolska kyrkan öppet.

Ärkebiskopen i den torkdrabbade och fattiga delstaten Pernambuco i nordöstra Brasilien blev rikskänd förra året när han motsatte sig kommunens kampanj att minska antalet tonårsgraviditeter i miljonstaden Recife. Kommunen delade ut gratis Akut-p-piller, så kallade dagen-efter-piller, under karnevalen, vilket fick den 75-årige ärkebiskopen att stämma kommunen.

Den katolska kyrkan i Brasilien bannlyser sjukhuspersonalen som hjälpt en våldtagen nioårigflicka att genomgå abort. Hennes styvpappa hade förgripit sig på henne.

Kommentera