18
mar
2009

Katolska kyrkan slåss för att behålla makten

RIO DE JANEIRO/SDS

Den katolska kyrkan befinner sig på krigsstigen efter att Brasiliens president Lula da Silva gett sitt stöd åt läkarna som hjälpt en våldtagen nioårig flicka att genomgå abort.

— Om republikens president tänker fortsätta att uttala sig om frågor som rör teologi föreslår jag att han uppsöker en sakkunnig som känner till den katolska kyrkans lära, säger ärkebiskopen José Cardoso Sobrinho, enligt dagstidningen O Globo.

Uttalandet sätter fingret på vad som blivit allt tydligare i det brasilianska samhället de senaste åren – maktkampen mellan kyrkan och staten. Historiskt sätt har kyrkan och staten styrt Brasilien tillsammans. Under militärdiktaturen splittrades enigheten. Den konservativa delen av kyrkan valde att skydda generalerna, medan den andra delen tänkte på befolkningen.

Radikala präster bildade befrielseteologin. Deras tanke var att Jesus stod på de fattigas sida mot makten och därför skulle kyrkan skydda de svaga. När budskapet nådde Påven i Rom startade han den senaste katolska inkvisitionen. Samtliga befrielseteologer bannlystes. Sedan en tid tillbaka består ledarskiktet inom den katolska kyrkan i Brasilien återigen av äldre, ogifta män med konservativa idéer.

Vad som förändrats är att den brasilianska regeringen inte längre följer minsta vink från kyrkan. Hälsoministerns agerande i abortfrågan är ett exempel på moderniseringsprocessen. José Gomes Temporão argumenterar för att abort är en folkhälsofråga och inte en fråga för kyrkan. Han grundar sitt argument på att av de 1,1 miljoner illegala aborter som genomförs varje år, till följd av förbudet, leder en fjärdedel till att kvinnorna måste interneras på sjukhus till följd av allvarliga komplikationer i underlivet. Undersökningen är sammanställd av gynekologernas riksförbund i Brasilien.

— Den konservativa retoriken «för livet – mot aborten» leder i själva verket till att mammor dör, säger Nátalia Mori på kvinnoorganisationen Cfemea, enligt O Globo.

I fallet med den nioåriga flickan, som våldtogs av sin styvpappa och blev gravid med tvillingar, räddade läkarna hennes liv när de genomförde aborten. Flickan, som enligt mamman fick mens när hon var åtta år, hade inte bara spruckit om hon tvingast födda sin styvpappas barn. Livmodern hade brustit och med största sannolik hade den späda flickan förblött.

Ändå valde ärkebiskopen att bannlysa läkarna ur den katolska kyrkan. Det är en desperat handling. Att barn blir våldtagna är ett utbrett problem i Brasilien. På den kommunala kvinnokliniken Pérola Byington i världsmetropolen São Paulo är 43 procent av de dagliga patienterna flickor under tolv år som blivit gravida under en våldtäkt. Flickorna uppsöker sjukhuset för att få göra den abort som är grundlagsskyddad när det gäller våldtäkt eller vid fara för mammans liv.

Undersökning, som sjukhuset gjort, visar att kyrkan blundar för ett samhällsproblem. Det är inte läkarna som ska bannlysas. Utan våldtäktsmännen.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

2009-03-18

Fakta

Brasilien är världens största katolska land

125 miljoner av landets befolkning på 190 miljoner uppger att de är katoliker.

26 miljoner är frikyrkliga protestanter

Kardinalerna i Rom har aldrig utsett en påve från Brasilien

Leonardo Boff, ledare för befrielseteologin i Brasilien, har utsetts till hedersdoktor vid teologiska fakulteten på Lunds universitet

Nästan hälften av patienterna på en kvinnoklinik i São Paulo är våldtagna minderåriga flickor som blivit gravida. Ändå bannlyser den katolska kyrkan i Brasilien läkarna som hjälpt en nioårig flicka att genomgå abort.

Kommentera