11
dec
2005

Busiga Búzios

BÚZIOS/DN

För att få busa i fred flydde Brigitte Bardot med sin brasilianske älskare till den okända fiskebyn Búzios. Det var i mitten av sextiotalet och paret hyrde en fiskestuga vid strandkanten en sommar. Snart kom det vackra folket från Rio de Janeiro och gjorde Búzios till Brasiliens mest berömda badort. I år har den exklusiva pärlan hamnat i det svenska charterutbudet.

Vägen dit är gropig. Stora hål i asfalten avslöjar det brasilianska vägverkets problem att prioritera underhållet på landets viktigaste semesterväg. Varje sommar färdas tiotusentals turister den arton mil långa motorvägen från Rio de Janeiro upp till halvön där Búzios paradisstränder gömmer sig.

När Mick Jagger kom hit första gången var han 25 år.

– Vi kom i hans limousine från Rio. Det tog nästan sju timmar. Vi stannade till och drack caipirinhas på vägen. När vi väl kom fram tror jag det var första gången Búzios fick se en limousine, berättar Renata Dechamps, en av Mick Jaggers brasilianska väninnor.

I dag är Búzios med sina tjugotal stränder bättre förberett på att ta emot celebriteter. Förra sommaren invigde det maffiga kändistemplet Nikki Beach sin filial i Búzios. Den exklusiva hotell- och klubbkedjan, som startade sin verksamhet i Saint Tropez och senare etablerade sig i Marbella, Saint Barths och Hollywood, har byggt en trendig anläggning i den gamla fiskebyns lilla centrum.

Det är vid deras poolbar som det fina folket träffas om kvällarna.

– Förra veckan hade vi några brasilianska såpaskådisar här. Men mer vill jag inte säga. Våra gäster vill vara anonyma när de är här, säger den argentinske receptionisten.

En av de mysigaste stränderna i Búzios är Praia João Fernandinho. Den ligger bakom kröken från den större stranden João Fernando och är en hemlighetsfull liten vik dit bara de som kan Búzios olika skrymslen hittar. Antingen vandrar man längs klipporna, som min 68-årige pappa lyckades med, eller så går man upp på huvudvägen och lokaliserar den lilla trappstigen som leder ned mot stranden.

Enligt brasiliansk lagstiftning är det förbjudet att bygga något på stränderna. Den platsen är helig i världens femte största land. Marcio Wallace har därför fått bygga sin strandbar “Baraca do Lily” i den angränsande grönskan. Han lyfter stolt på locket till frysboxen och tar fram en hummer som ser ut att väga nästan tre kilon.

– Du får den för 80 reais kilot. Min kollega Mara lagar gärna till den åt er. Med sallad och alla tillbehör ni önskar, säger Marcio och visar gasspisen som de ställt på bara marken.

I andra ändan av den lilla viken har två fiskegubbar sin stuga. De går ut varje morgon och eftermiddag och vittjar sina nät. Trots att Búzios lockat till sig en massa exklusiva turister de senaste åren har den brasilianska badorten lyckats behålla en del av sin gamla charm. Ingen av hotellen är högre än två våningar och de flesta har lagt sina rum i smakfulla bungalows som klättrar över kullarna.

På sydsidan av halvön finns fler mysiga vikar att bekanta sig med. Den pigge turisten går, de andra hyr en beach buggy för 250 kronor dagen. Praia do Forno, kallad ugnen, är en avslappnad anonym strand som lockar till sig allt från nyförälskade par till barnfamiljer. I det lugna, grönblå atlantvattnet är det lätt att snorkla. För den som söker större utmaningar är klipporna vid Praia Ferradurinha, en liten bit därifrån, härliga att utforska.

Söker man efter äkta brasilianskt strandliv ska man bege sig till den halvmåneformade Praia Geribá. Här trivs de inhemska turisterna. De surfar, spelar boll och strandtennis, joggar, ligger i solstolarna, spanar och samlas kring bord av vitlöksfrästa räkor och iskalla flaskor av Brahma. Även här går det att beställa en fiskmåltid av någon av killarna som springer omkring på stranden och hyr ut solstolar.

– Vi lagar till fisken där uppe i huset eftersom det är förbjudet att tillaga mat på stranden. Här ska man kunna breda ut sig, ler den unge servitören och pekar upp mot en färgglad sommarstuga som ligger vid strandkanten.

Afterbeachfesten är också som mest livlig på Praia Geribá. Utomhusbaren Fishbone är den naturliga mötesplatsen som om torsdagskvällarna bjuder hela Búzios uteliv på helstekt gris. Det kan låta förkastligt. Grisfest i Brasilien? Men att dricka caipirinha, lyssna på bossanova och umgås med grisätande surfingbrassar medan solen sänker sig över halvön är ljuvligt.

Det här är ändå folket som är världsmästare i strandliv.

När solen sänker sig drar nattlivet igång inne i centrala Búzios. De flesta inleder med att gå en runda längs den romantiska strandpromenaden “Orla Bardot” som löper längs kusten. Här ligger också restaurangerna och klubbarna på rad som fick de trendkänsliga Buenos Airesborna att förlägga sin semester till Búzios år efter år.

Nu har den argentinska peson tappat i värde och i dag är det i stället europeiska brats som drar runt nattlivet.

Den i särklass största behållningen med Búzios är ändå halvöns vilda och vackra natur. Det var den som Brigitte Bardots brasilianske älskare en gång i tiden lockade med. Och det är den som fortsätter att locka kräsna sydamerikaner och européer till några dagar i den busiga brasilianska badorten Búzios.

HENRIK JÖNSSON

2005-12-11

Kommentera