20
feb
2004

Censur under karnevalen

RIO DE JANEIRO/GP

I ett lagermagasin i förorten Duque de Caxias står konstnären Joãosinho Trinta och tittar på sina karnevalsvagnar. Han är besviken. I förrgår besökte den allmänna åklagaren lokalen och bad konstnären att täcka över två av vagnarna.

– Det är en sak att insinuera. En annan sak att uppmuntra till pornografi. Vi föredrar att sambaskolorna håller sig till utsmyckningar som inte chockerar allmänheten under årets karneval, deklarerade Galdino Bordallo, åklagaren i Duque de Caxias.

På en av vagnarna ligger de bibliska figurerna Adam och Eva omslingrade i en känd samlagsställning. På den andra vagnen syns ett par som är tagna ur den indiska handboken för samlagsställningar, Kama Sutra. Konstnären har valt figurerna med utgångspunkt för sambaskolan Acadêmicos do Grande Rios tema i år: “Säker sex”.

– På TV får man visa vad som helst nu för tiden. Men tydligen inte under karnevalen. För mig är Kama Sutra en visdom och ett konstverk. Inte något som har med porr att göra, försvarar sig konstnären.

När det gäller vagnen med Adam och Eva hänvisar han till Bibeln och menar att det står uttryckligen i Förste Moseboken att människan förökar sig genom fortplantning.

– Det är ingen synd i det som Adam och Eva gjorde, menar den 70-årige konstnären.

Titeln på årets sambalåt för Acadêmicos do Grande Rio är “Älskling, låt oss klä oss i den lilla tröjan”, vilket är brasiliansk slang för att ta på sig en kondom. Det budskapet har inte gått hem hos Rio de Janeiros ärkebiskop Eusebio Oscar Scheid som starkt kritiserat sambaskolans tema och nu bett åklagaren att censurera vagnarna.

– Om de inför världens ögon försöker misskreditera karnevalen i Rio, som kan vara så vacker, genom att visa en och annan opassande eller oacceptabel scen så ska landets rättsväsen ingripa för allmänhetens bästa, menar ärkebiskopen.

Det går inte att göra vad som helst i världens största katolska land. Det hjälper inte ens att landets hälsominister Humberto Costa gått ut och uttalat sitt stöd för sambaskolans initiativ att upplysa allmänheten om vikten av att använda kondom. Även officiella tjänstemän på FN:s departement för bekämpning av HIV i världen har visat sitt stöd för initiativet. I ett uttalande igår menade läkaren Luiz Loures att det är just den här typen av propaganda som går hem hos den yngre publiken.

– Att integrera budskap om förebyggande av HIV vid folkliga arrangemang är ett effektivt sätt att informera ungdomar om Aids, och till stor hjälp för oss att minska antalet nya smittade, menade han.

Även i huvudstaden Brasília har det blåst rejält inför karnevalen som officiellt startade igår. Landets president Luiz Inácio Lula da Silva har fått sin första korruptionsskandal på nacken. Lulas stabschef, den betydelsefulle samordningsministern José Dirceu, har anklagats för att vara inblandad i den illegala spelhanteringen i landet.

Vid en videoupptagning avslöjades Dirceus medarbetare Waldomiro Diniz sitta tillsammans med Carlinhos Cachoeira, en av de ledande spelkungarna i landet, och göra upp om pengar som dels skulle gå till arbetarpartiets presidentkampanj 2002, dels om pengar som skulle gå till Waldomiro själv.

Korruptionsskandalen har gett Lula huvudbry. Om det visar sig att hans parti tagit emot illegala spelpengar måste han ta itu med ärendet. Ansvaret faller då på hans högra hand i regeringen, José Dirceu, som anställde den nu korruptionsanklagade tjänstemannen. Tvingas stabschefen avgå är det många som menar att det kan bli början på en allvarlig kris för landets president.

Bortom sex- och korruptionsskandalerna finns det däremot en hel del att glädjas åt under årets karneval. LIESA, organisationen som arrangerar karnevalen, fyller femtio år i år och har med anledning av jubileet gett varje sambaskola möjligheten att framföra sin mest populära samba genom tiderna. Det kommer att göra årets karneval till en orgie i nostalgi.

– I år kommer ingen att behöva något sånghäfte. Alla kommer att kunna sjunga sambalåtarna utantill, berättar Marluci Serra de Souza, som står vid sambastadion Sambódromo i väntan på att fler biljetter ska släppas till det stora karnevalståget som avgår i morgon.

HENRIK JÖNSSON

2004-02-20

Kommentera