25
apr
2009

Correa väntas bli återvald

RIO DE JANEIRO/SDS

Den 46-årige ekonomen Rafael Correa ser ut att lyckas med det som ingen av Ecuadors senaste tio presidenter lyckats med. På söndag kommer han med största sannolikhet att bli omvald för en ny mandatperiod.

Den unge, leende Correa har på endast två år lyckats skapat politisk stabilitet och framtidshopp i det dollariserade Ecuador som de senaste tio åren styrts av åtta olika presidenter. Correa har startat en egen partiallians på vänsterkanten och drivit landet mot att skriva om grundlagen. Den har blivit den mest moderna i Latinamerika och erkänner bland annat homosexuellas rättigheter att ingå partnerskap. Grundlagen har även stärkt ursprungsbefolkningens rättigheter och är den mest liberala på kontinenten när det gäller abortlagstiftning.

Rafael Correa Delgado är utbildad ekonom vid det katolska universitetet i Louvain-la-Neuve i Belgien. Här träffade han sin belgiska fru Anne Malherbe som han har tre barn tillsammans med. Paret har även bott i Illinois, USA, där Ecuadors vänsterledare skrev en doktorsavhandling i ekonomi. Skillnaden mellan Rafael Correa och andra välutbildade presidenter som styrt Ecuador är att Correa även känner till ursprungsbefolkningens villkor. Innan han reste till Belgien arbetade han som volontär i provinsen Cotopaxi där över nittio procent av befolkningen lever i fattigdom. De flesta är indianer och det var här som Correa lärde sig grunderna i kichwa, Ecuadors andra största språk.

Som president har den 46-årige ekonomen stärkt landets positioner på kontinenten. Han har satt sig upp mot högerregimen i Colombia som förra året kränkte Ecuadors territorium när de besköt ett Farc-läger som gömt sig i den ecuadorianska djungeln. Han har även utmanat den sydamerikanska supermakten Brasilien och tvingat byggföretaget Odebrecht, Brasiliens största, att lämna landet efter ett misslyckat dammbygge. Correa anklagar företaget för att ha mutat lokala politiker och gav de några dagar att lämna landet. Brasilien svarade med att sända hem sin ambassadör .

Correa har av högern anklagats för att vara en marionett till Venezuelas vänsterledare Hugo Chávez. Men i själva verket är Correa en av de mest fristående av de nya vänsterpresidenterna i Latinamerika. Han håller Ecuador utanför Venezuelas allians Alba, där Bolivia, Nicaragua, Kuba och Dominica ingår, och fortsätter att använda amerikanska dollar som landets officiella valuta. På tio år har landets BNP mer än fördubblats och minskat antalet fattiga. Idag beräknas ungefär hälften av landets 14 miljoner invånare leva i fattigdom.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

2009-04-25

Utmanarna

Bananmagnaten Alvaro Noboa, Ecuadors rikaste man, försöker för fjärde gången att bli landets president. Det ser inte heller ut att lyckas denna gång. Trots möjligheter till röstköp ligger miljardären på andra plats i opinionsundersökningarna och beräknas endast få 14 procent av väljarnas stöd.

Militären Lucio Gutiérrez, som var president mellan 2003 och 2005, ställer åter upp i presidentvalet. Han ligger på tredje plats i opinionsmätningarna med elva procent. Han avsattes 2005 och flydde till Brasilien där han fick politisk asyl efter att ha misstänkts för korruption i sitt land. År 2000 deltog han i en stadskupp i Ecuador.

Fakta Rafael Correa:

Född i hamnstaden Guayaquil, Ecuadors största stad med två miljoner invånare

Ålder: 46

Familj: Frun Anne Malherbe, döttrarna Sofia, 12, och Anne Dominique, 9, och sonen Rafael Miguel, 4.

Parti: Alianza Pais, en politisk rörelse på vänsterkanten som samlar olika partier och sociala rörelser.

Valslogan: Revolución Ciudadana, Medborgarrevolution, som vill kämpa mot korruption och för utbildning och vård åt alla

Ställning: Leder opinionsundersökningarna och beräknas få över 46 procent av landets röster.

Kommentera