17
apr
2009

Radikala ledare enade om Kuba

RIO DE JANEIRO/SDS

Idag träffar Barack Obama statscheferna i Latinamerika för första gången. Ledarna för det som tidigare kallats USA:s bakgård väntas ställa honom mot väggen.

Bolivias president Evo Morales har redan hotat att ta med sig den mest känsliga frågan för USA:s utrikespolitik till det panamerikanska toppmötet som äger rum på Trinidad och Tobago i helgen. Morales vill lägga fram ett förslag på en resolution som upphäver USA:s 47-åriga handelsbojkott av Kuba. Till sitt stöd har han de flesta latinamerikanska länder som på senare tid svängt i frågan och nu ger sitt fulla stöd åt Kuba. Senast var det El Salvador och Costa Rica som återupptog sina diplomatiska kontakter med regimen på Kuba, efter att de varit brutna sedan 1960.

—   Kalla kriget är över för länge sedan. Jag tycker att Obama borde öppna upp för en dialog nu, säger Costa Ricas president Oscar Árias, enligt Folha de São Paulo, Latinamerikas största dagstidning

Oscar Árias fick Nobels fredspris 1987 för sitt engagemang att medla fred i Centralamerika under inbördeskrigen på 1980-talet och vill nu tillsammans med El Salvadors nyvalde president Mauricio Funes att Obama även lämnar tillbaka den gamla hamnbasen Guantánamo till Kuba. Även Brasiliens president Lula da Silva ger sitt stöd åt en förändrad politik gentemot diktaturen på Kuba och menar att «Obama har en historisk möjlighet att förbättra relationerna med Latinamerika».

För att minska trycket på en förändring har Obama i veckan upphävt förbudet för exilkubaner i USA att resa och hälsa på sina släktingar på Kuba. Exilkubaner får nu även sända mer pengar till sina släktingar som lever under bröderna Castros regim. Initiativet ses som en förändring av USA:s paranoida förhållande till Kuba, men är långt ifrån en lösning av den långvariga ekonomiska blockaden.

Störst motstånd väntas Obama få av de radikala statscheferna för Bolivia, Venezuela, Nicaragua och Dominica i Karibien som ingår i samarbetsgruppen Alba, ledd av Hugo Chávez, Venezuelas president. Inför toppmötet, som äger rum i Trinidad och Tobagos huvudstad Port of Spain, har de radikala ledarna träffats för att lägga upp en gemensam strategi. USA:s delegation är förberedd på förväntningarna och vet att det finns en uppdämd ilska i Latinamerika. Den har förvärrats under de åtta år som Bush var USA:s president.

— Uppfattningen som kommer från Syd är att USA de senaste åren haft sin uppmärksamhet riktad någon annanstans och inte brytt sig om denna del av världen, säger Jeffrey Davidow, ledande karriärdiplomat i USA:s delegation till mötet, enligt regeringssajten www.america.gov.

För Obama gäller det nu att visa toppmötet att USA:s gamla bakgård åter hamnar i fokus, vilket kan vara svårt eftersom han fortfarande inte utsett en ny chef för Latinamerika på utrikesdepartementet. Fortfarande är det ambassadören Thomas Shannon som styr arbetet. Han utsågs till posten 2005 av George W Bush och är inte populär bland presidenterna i Latinamerika.

Trots att Kubafrågan väntas bli den hetaste frågan på toppmötet kommer Kubas statschef Raul Castro inte att delta på mötet. Kuba är det enda av de 35 länder som utgör den panamerikanska kontinenten som inte längre är medlem i OAS som arrangerar toppmötet.

HENRIK JÖNSSON

2009-04-17

FAKTA

OAS, Amerikanska staternas organisation, bildades redan 1948 och är världens äldsta regionala organisation. Den består av 35 länder, men sedan 1962 räknas inte Kuba till gemenskapen på grund av revolutionen.

Ordförande är chilenaren José Miguel Insulza

Kommentera