Försvunnen ö i Mexiko
RIO DE JANEIRO/SDS
Den desperata jakten efter oljerikedom gör att mexikanska parlamentariker vill att regeringen utreder var ön Bermeja i mexikanska golfen tagit vägen. Ön finns markerad på kartor och i turistguider utanför Yucatánhalvön, men har inte synts till på tio år. När den mexikanska marinen sände ut ett fartyg för att finna Bermeja insåg marinen att den hamnat fyrtio meter under havsytan.
— Löser vi fallet med ön Bermeja kan Mexiko flytta gränsen längre norrut och erövra större delen av havet framför USA, skriver senatorn Luis Alberto Coppola Joffroy i en rapport till president Felipe Calderóns regering.
Den försvunna ön ligger mitt i oljefältet «Hoyos de dona» som beräknas innehålla 22 miljarder fat råolja. Det är dubbelt så mycket som Mexikos nuvarande oljereserver. Men betydligt mindre än de 54 miljarder fat råolja som British Petroleum uppskattade att Mexiko hade rätt till vid en undersökning 1987.
— Genom att ignorera ön Bermeja har den största delen av oljefälten hamnat i händerna på vår granne i norr. De tjänar pengar på våran bekostnad, skriver Coppola i uppmaningen till regeringen att utreda fallet.
Frågan är vad som hänt med den lilla ön utanför Yucutánhalvön. Parlamentarikerna utesluter möjligheten att ett naturfenomen kan ligga bakom.
— En jordbävning i havet skulle inte kunnat ske utan att någon lagt märke till den, säger senatorn till den spanska nyhetsbyrån EFE.
I förra veckan gav marinutskottet, inom den mexikanska kongressen, i uppdrag åt landets största universitet UNAM att utreda vad som hänt med ön.
— Det här rör sig inte om en atoll eller en holme. Om någon har förstört ön så är det för att någon blundat. Vi vill veta vem, säger senatorn.
Marinutskottet misstänker att ön sprängts och hänvisar till «mystiska avtal» mellan
USA och Mexiko som för tio år sedan diskuterade hur de gemensamt skulle kunna exploatera oljan i golfen. Länderna kom överens om att ett amerikanskt företag skulle inleda borrningar i oljefältet Hoyos de Dona. Avtalet ledde till att ordförande för utrikesutskottet publicerade en artikel med titeln «Att ge bort olja».
Året efter omkom han i en bilolycka.
— Allt tyder på att regeringen tjänat pengar på att låta USA utvinna olja i golfen, säger senatorn Coppola.
Den mexikanska regeringen har än så länge inte bemött anklagelserna från parlamentarikerna som tillhör det konservativa kristdemokratiskapartiet PAN.
HENRIK JÖNSSON
2008-12-04
FAKTA
Ön finns med i boken Islas mexicanas, Mexikanska öar, som landets utbildningsdepartement gav ut 1946. Boken anger öns koordinater till latitud: 22° 33′ 0 N och longitud: 91° 22′ 0 W.