»Den skitigaste OS-seglingen blir i Rio«
RIO DE JANEIRO/DN
På söndag slocknar den olympiska elden i Sotji. Nästa gång den tänds är den femte augusti 2016, i det heta Rio de Janeiro. Förutom den svenska medaljskörden kommer Sotji att bli ihågkommit för politiskt våld, korruption och homofobi. Frågan är vad vi kan vänta oss av sommar-OS i Rio?
Det politiska våldet är inte på samma nivå i Brasilien. Det råder demokrati sedan 24 år tillbaka, men det finns en risk att våldet kan trappas upp. Just nu använder den brasilianska kongressen en dödsolycka under en demonstration till att skapa terroristlagar som ska ge polisen större befogenheter att slå ned demonstrationer. Övervakningen av sociala medier har ökat och gummikulor och tårgasplutoner är numera vardag vid protester i Rio.
Homofobin är inte heller lika utbredd. I São Paulo arrangeras varje år världens största gayparad med upp till två miljoner deltagare och under karnevalen är det tradition att män klär ut sig till kvinnor. Men enligt en ny undersökning mördas en person var 28:e timme på grund av sin sexuella läggning. Till böggatan Frei Caneca i São Paulo tar homosexuella numera taxi fram och tillbaka för att undvika risken att bli nedslagna längs vägen från metron.
Den största likheten mellan Sotji och Rio är korruptionen. Rios enda olympiska arena, döpt efter Fifa-skurken João Havelange, byggdes till de panamerikanska spelen 2007. Invigningen var spektakulär och arenan blev en symbol för det nya Rio som reser sig i förorten, men sju år senare är arenan stängd på grund av rasrik. De enorma bågarna, som håller upp taken över läktarna, har börjat rosta och riskerar att rasa samman. Politikerna och byggnadsbolagen hade använt skattemedlen till annat än att bygga en arena som kan stå emot regn.
En av anledningarna till att Rio fick arrangera det första olympiska spelen i Sydamerika, efter åtta nekade ansökningar, är att Rio är världens vackrast belägna stad. Tittar du på en bild över Guanarbarabukten, där segelbåtarna ligger i förgrunden och Sockertoppen reser sig i bakgrunden, blir du förförd och vill genast åka hit. Men om du kommer närmare vattnet i bukten ser du hur burkar, petflaskor, bajs, dörrar, hästkadaver och platspåsar flyter omkring.
När den danske seglaren Allan Nørregaard, som vann OS-brons i London 2012, inspekterade bukten där OS-seglingarna kommer att äga rum blev han förfärad.
– Jag har seglat världen över de senaste tjugo åren, men har aldrig stött på något skitigare vatten än detta, sa han.
Dansken får medhåll av Torben Grael som är Brasiliens mest framgångsrika seglare. Han har vunnit två OS-guld, ett OS-silver och två OS-brons i segling.
– Det här blir den skitigaste seglingen i den olympiska historien, säger han.
Anledningen är att 60 procent av allt avfall som produceras av de tio miljoner människorna som bor kring Guanabarabukten åker rakt ut i vattnet utan att passera ett renhållningsverk. Irlands delegation har redan bestämt sig för att ta med sig en infektionsläkare till OS i Rio och ge alla seglarna en stelkrampsspruta i fall de trillar i det förorenade vattnet.
HENRIK BRANDÃO JÖNSSON