26
sep
2005

Dona Vitória är hela Rios stålmormor

RIO DE JANEIRO/SDS

Hon kallas för stålmormorn. Åttioåriga Dona Vitória har skakat om hela den undrevärlden och halva den öfvrevärlden i Rio de Janeiro. Från sin balkong i klassiska Copacabana har hon under två års tid filmat en av stigarna uppför berget där den berömda favelan Ladeira dos Tabajaras ligger.

Det var här den sköna Deidre i Cornelis Vreeswijks samba bodde. Hon som varje kväll vid åttatiden tog stigen nedför berget.

Nu är det stålmormorn Dona Vitoria som varje kväll vid åttatiden satt igång sin videokamera.

Resultatet är trettiotre timmars film om hur kokainhanteringen går till i en av de mest kända kåkstäderna i miljonstaden. Hennes hemgjorda dokumentär visar inte bara vilka tungt beväpnade tonåringar det är som är stadens knarklangare. Hennes videofilmer exponerar också vem det är som tar stigen uppför berget. Föga förvånande är det den lokala polisen.

Gömd i sin lilla lägenhet där Dona Vitória bott i nästan fyrtio år har hon filmat när polismännen gått upp i favelan och diskuterat leveranser, beskydd och vapenförsäljning. Med gardinen som enda skydd har mormorn blottat den olycksbringande relation banditer och poliser har i en av världens vackraste städer.

Nu ligger de tjugotvå kassettbanden hos den federala polisens utredningsenhet. Hittills har filmerna, som redan kallats årets uppföljare av succéfilmen ”Guds stad”, lett till att tjugo personer, varav nio polismän, arresterats.

– Min själ är ren. Det är detta jag kämpat för. Jag visste att det skulle komma något gott ut av det. Nu är uppdraget är slutfört. De arresterade polismännen var inte mogna till att bära sina uniformer. De använde dem till att sprida ondska, säger den modiga pensionären.

Nu har hon blivit hela Rio de Janeiros favoritmormor.

Det är annat än min gamla mormor i Malmö. Hon sitter bakom gardinerna på Borgmästaregården och kollar så att ingen cyklar på gångbanan.

Kokain har hon inte hört talas om.

Två veckor senare kom nästa stora avslöjande i Rio. Ett och ett halvt ton kokain hittades inuti frysta inälvor som skulle exporteras med båt till Portugal. Den portugisiska delikatessen ”tripas recheadas”, ”fyllda tarmar” smugglades under beskydd av ägarinnan till den exklusiva skaldjursrestaurangen Satyricon – Madonnas favoritrestaurang i Ipanema.

Nu sitter ägarinnan och gråter i fängelset.

Tidningarna berömde polisen för smart spaningsarbete och allmänheten fick åter hopp om ordningsmakten i staden. Sedan kom nyheten ingen ville läsa. De sex miljoner kronorna som polisen la beslag på tillsammans med kokainet har spårlöst försvunnit från narkotikarotelns kontor.

– Typiskt polisen. Inte nog med att de delat upp pengarna sinsemellan. Även kokainet sägs vara ute på marknaden igen, säger en man som äter frukost på samma fik som jag.

– Vi borde skicka stålmormorn på dem.

HENRIK JÖNSSON

2005-09-26

Kommentera