20
sep
2005

Mutskandal delar Lulas parti

RIO DE JANEIRO/SDS

Sydamerikas största demokratiska succé, det brasilianska arbetarpartiet PT, genomgår just nu sin värsta tid någonsin. President Lula, partiets grundare och eviga galjonsfigur, dök inte ens upp när partiet höll sina val i helgen. 825 449 röstberättigade medlemmar skulle välja en ny ordförande och styrelse för det krisdrabbade partiet. Lula föredrog att sitta hemma och kolla fotboll.

Den senaste tidens korruptionsskandaler inom Sydamerikas största och mest moderna parti har skakat hela kontinenten. Partiet som alltid varit den lysande stjärnan i klassen och givit hopp när andra partier ballat ur har inte varit så exemplariskt som alla trott. I somras avslöjades ett omfattande korruptionsnätverk inom partiet.

För att lyckas med det omöjliga, att få en fattig man att bli president i landet med störst inkomstskillnader i världen, har arbetarpartiets före detta ordförande José Dirceu byggt upp ett utstuderat korruptionssystem. Statliga bolag, med chefer som sympatiserat med PT, har mjölkats på pengar som gått till ett skattefritt partikonto på Cayman Islands.

Oppositionen menar att det var de pengarna som betalade Lulas framgångsrika presidentkampanj och ska också, enligt bekräftade uppgifter, täckt arvodet för den sluge imageskaparen Dudu Mendonça som ansade Lulas skägg inför valet. När den fattige arbetargrabben blev president i Brasilien beskrevs det som det största demokratiska segern i Latinamerika sedan självständighetstiden.

Nu sitter Lula och tittar på fotboll.

Det finns inte mycket annat han kan göra.

På arbetarpartiets klubblokal i Laranjeiras i Rio de Janeiro är medlemmarna upprörda. De står i vallokalen och höjer sina stämmor mot varandra. Avslöjandena att deras eget parti har insjuknat i landets eviga sjukdom – korruptionen –  har fått PT att splittras. I ena lägret finns de som menar att det går inte att föra politik i Brasilien om du inte har kontanter. De andra menar att PT måste fortsätta att hålla fanan högt och hålla sig borta från den korruptionskarusell som under årtionden hållit landet kvar i fattigdom.

Det som retat upp de flesta i partiet är att José Dirceu, Lulas före detta stabschef, betalat ut en extralön på 92 000 kronor i månaden till olika ledamöter i kongressen. Allt för att Lulas reformförslag ska kunna bankas genom snabbt i kongressen utan att den vanliga rutinen som kan ta upp till en mandatperiod ska rullas igång.

– Att köpa stöd i kongressen är fult. Det som började med att man utbytte politiska tjänster och kohandlade har nu blivit till rena affärsuppgörelser. Det är inte vackert, säger en man i trappan ut från vallokalen.

Av de sju kandidater som ställde upp i söndagens val till att bli ny partiordförande har ingen fått över femtio procent. En andra valomgång kommer därför att arrangeras i början av oktober mellan de kandidater som fick flest röster i söndags. Föga förvånande kommer striden att stå mellan arbetarpartiets officiella kandidat Ricardo Berzoini och en av de sex kandidaterna som utmanar från vänster.

Under tiden tittar Lula på fotboll.

HENRIK JÖNSSON

2005-09-20

Kommentera