12
jul
2005

Arbetarpartiet anklagas för korruption

RIO DE JANEIRO/SDS

Korruptionshärvan inom president Lulas arbetarregering i Brasilien växer. Förra veckan fick arbetarpartiets ordförande José Genoino avgå efter att hans brors politiske assistent gripits på inrikesflygplatsen i São Paulo med 100 000 dollar i kalsongerna. Oppositionen misstänker att pengarna var kopplade till den stora muthärva som nu rullas upp framför ögonen på landets befolkning.

I direktsända TV-förhör går konstitutionsutskottet nu genom de olika mutuppgifter som kongressledamoten Roberto Jefferson lämnat. Han anklagar Lulas parti, arbetarpartiet, för att ha erbjudit ett 70-tal kongressledamöter 90 000 kronor var i månaden för att de skulle rösta på arbetarpartiets förslag i kongressen. Enligt Jefferson har korruptionssystemet varit i rullning sedan Lulas första år vid makten.

Ett flertal vittnesmål har pekat ut arbetarpartiets ordförande, den före detta gerillasoldaten José Genoino, som organisatör av muthärvan. Men han har hela tiden skickligt duckat undan anklagelserna.

– Arbetarpartiet köper inte eller betalar kongressledamöter, har han gång på gång hävdat.

Men när den politiske assistenten till hans bror, som också tillhör arbetarpartiet, greps på flygplatsen i São Paulo med över en miljon kronor i kontanter, gömt i sitt bagage och nedstoppat i sina underkläder, fanns det inget annat att göra för José Genoino än att avgå. Hans efterträdare blev den populära utbildningsministern Tarso Genro, som tidigare varit borgmästare i den radikala staden Porto Alegre i södra Brasilien. Han började sitt uppdrag i veckan med att gå till angrepp mot oppositionen.

– Våra motståndare gör allt för att fördärva våra traditioner och vår politiska image. Det handlar om en politisk förföljelse som ska ses i ljuset av att det är val nästa år, sa den nya partiordföranden.

President Lula väljer att uttala sig sparsmakat. Enligt vänner som står Lula nära är han väldigt nedstämd. Inte ens den förnedrande valförlusten mot Fernando Collor de Mello 1989 eller de två förlusterna mot Fernando Henrique Cardoso 1994, respektive 1998, har gjort den före detta fackförbundsledaren mer ledsen. Lula genomlider just nu sin absolut värsta tid som politiker.

Det värsta för honom är att han tvingats ge högerpartiet PMDB, Brasiliens mäktigaste parti, tre ministerposter i ett försök att få ett slut på den politiska förföljelsen. Det brasilianska arbetarpartiet, som ända sedan det grundades 1980 varit ett föredöme för latinamerikansk politik, blöder. Om mutanklagelserna stämmer är partiet inte längre det lysande undantaget från de övriga korrupta partierna på kontinenten.

Den unga generationen, som alltid utgjort en viktig del i arbetarpartiet, känner sig lurade.

– Det första jag gjorde när jag fick ett arbete var att gå med i arbetarpartiet. Med min första lön betalade jag medlemsavgiften. Nu är allt det som jag trott och kämpat för kastat i gyttjan, säger Karina Rocha, en besviken student i Rio de Janeiro.

Hennes 26-åriga pojkvän Alan Valdívia är också förbannad men menar att Lula är oskyldig.

– Jag röstade på Lula. Jag tror inte han gjort något fel. Problemet är att det kommit in fel folk i regeringen, säger han.

Enligt honom stämmer uppgifterna om att det var arbetarpartiets ordförande som tillsammans med partiets kassör och sekreterare monterade upp korruptionssystemet med det köpta politiska stödet i kongressen.

– Det är så politik alltid förts i Brasilien. Men att vårt parti går in i denna solkiga kultur är hemskt. De förråder allt det som arbetarpartiet alltid stått för, säger Alan Valdívia.

HENRIK JÖNSSON

2005-07-12

Kommentera