22
jun
2005

Mutaffär skakar Lulas regering

RIO DE JANEIRO/SDS

Brasiliens president Lula genomgår just nu sin värsta politiska kris sedan han blev vald. Hans arbetarparti står anklagat för att ha betalt ut mutor för att öka det politiska stödet i kongressen.

– De vet inte vem det gett sig på, säger Lula hotfullt om anklagelserna.

Det började för en månad sedan när det uppdagades att ett av Lulas viktigaste stödpartier i kongressen misstänktes ligga bakom en omfattande muthärva inom det brasilianska postverket. Stödpartiets ledare Roberto Jefferson ifrågasattes och blev föremål för ett förhör av konstitutionsutskottet. För att vända intresset valde den korruptionsanklagade politikern att avslöja mutbrott inom Lulas regeringen.

Jefferson berättade att arbetarpartiets ekonomichef varje månad betalade ut en månadspeng på 90 000 kronor var till ett 70-tal ledamöter från olika partier för att underlätta att arbetarpartiets förslag vann majoritet i kongressen. En kostnad på sammanlagt 6,3 miljoner kronor i månaden av statliga medel.

– Vi kommer inte att dölja något. Vi ska berätta om allt som har hänt. Det är inte vilket avslöjande som helst som Jefferson kommer med, svarade Lula.

Att partier betalar ut pengar i utbyte mot stöd i kongressen är inget ovanligt i Brasilien. Det är med kontanter som brasiliansk politik styrs. Men att Lulas parti, som alltid sagt sig skilja sig från övriga partier gett sig in i detta spel, har chockerat landet. Många menar att Lula nu slutligen förlorat den helgongloria som blänkt ända sedan den före detta svarvaren blev landets president för över två år sedan.

Lulas högra hand, stabschefen José Dirceu, har redan tvingats lämna regeringen och ersatts av landets kvinnliga energiminister Dilma Rousseff. Lula gör nu allt för att vända opinionen och menar att korruptionsanklagelserna är förtal som har att göra med nästa års presidentval.

– De som nu vill framställa min regeringen som en katastrof har redan blivit rädda för att jag ska bli omvald, säger Lula.

Den brasilianske presidenten menar att ingen i den brasilianska republikens historia ens gjort tjugo procent av vad han hittills gjort för att bekämpa den omfattande korruptionen i landet.

– Ingen mer än jag har större etik och moral för att veta vad som behövs göras för att få ordning på detta landet, säger en pressad Lula.

Nu väntar alla med spänning på utredningen som ska undersöka om det ligger någon sanning bakom korruptionsanklagelserna i den brasilianska regeringen. En sak som tyder på att något orätt har ägt rum är att Lula redan nu börjat prata om att det som sker i kongressen inte har med hans regering att göra. Det är hans parti och kongressen som har det yttersta ansvaret för det, menar han.

Men det kvittar. Har hans parti gjort sig skyldigt till mutbrott är Lulas namn förevigt nedsmutsat och kopplat till den tragiska korruptionspolitik som ständigt gjort den rike rikare och den fattige fattigare i världens femte största land.

HENRIK JÖNSSON

2005-06-22

Kommentera