1
okt
2005

Lula försöker bilda sydamerikanskt EU

BRASÍLIA/SDS

Det första toppmötet inom den nybildade Sydamerikanska gemenskapen blev inte som väntat. I stället för att handelsunionen skulle bli startskottet för en integration av länderna på kontinenten avslöjades djupa sprickor i det hastiga bygget. Argentinas president Néstor Kirchner åkte hem från Brasília redan innan mötet hade börjat.

– Hans fru ska ställa upp i kongressvalet. Han är orolig för det, gav Kirchners pressekreterare som ursäkt.

Att bilda en frihandelsunion i Sydamerika när kontinentens två starkaste länder inte kan komma överens är en svår uppgift. Den historiska rivaliteten mellan Brasilien och Argentina påminner mycket om Tysklands och Frankrikes tidigare svårigheter att komma överens i det europeiska samarbetet. Ländarnas stormaktssträvanden måste tämjas och jämkas med andra länder för att bli hälsosamma.

I Sydamerika verkar splittringen vara för stor för att lyckas med det.

Ändå sedan den Sydamerikanska gemenskapen överraskande bildades i december förra året i Cuzco, Peru har den varit utsatt för svårigheter. Handelsunionen presenterades då som en sammanslagning av de två redan existerande tullunionerna på kontinenten – Mercosur och Andinska gemenskapen. På ytan såg initiativet, som Brasiliens president Lula da Silva tagit, ut som ett enkelt sätt att integrera den splittrade kontinenten.

Nu står det klart att uppdraget är svårare.

Av de tolv länder som ingår i CASA, den spanska och portugisiska benämningen av handelsunionen, valde bara sex länder att sända sina statschefer. Hälften av medlemsländerna nöjde sig med att representeras av sin vice president, sin utrikesminister eller sin ambassadör. Kritiken mot president Lulas initiativ kan inte bli tydligare. Brasilien har tagit för stor plats i det politiska arbetet på kontinenten.

Inte ens det annars lydiga Uruguay sände sin president.

– Han har rest för mycket. Vi var nio dagar i sträck i Washington på förhandlingar. Han är trött och behövde vila, säger Reinaldo Gargano, Uruguays utrikesminister, till Sydsvenskan och ler.

Alla vet ändå vad den riktiga anledningen är till att Tabaré Vazquez inte dök upp.

Brasiliens klumpiga sätt att inte stödja Carlos Perez del Castillos kanditatur till ordförandeposten i världshandelsorganisationen WTO tidigare i år.

Uruguays toppkandidat hade stora chanser att nå posten. Han satt redan som ordförande i WTOs generalförsamling, han hade ett kompakt stöd av resten av Latinamerika och även på andra håll i världen. Ändå valde Brasilien att nominera sin egen kandiat. Det samlade stödet på kontinenten sprack.

– Nu fick vi i stället den där fransmannen som är den mest protektionistiska vi sett på åratal, säger Uruguays vice president Rodolfo Nin Novoa och syftar på WTOs generaldirektör Pascal Lamy.

Även Venezuelas revolutionäre ledare Hugo Chávez bröt sin tidigare

linje att ständigt hylla Lula, hans annars bästa kamrat i Sydamerika. Under avslutningscermonin i den brasilianska huvudstaden behöll president Chávez mikrofonen under femtio minuter och avslossade en kritisk salva mot den nya handelsunionen.

– Jag kommer inte att underteckna något. Vi har börjat i fel ända. Fortsätter vi så här kommer vi inte att ha något konkret förrän år 2200, sa en rasande Chávez.

Värdarna för handelsunionens första toppmöte, Brasiliens president Lula och utrikesministern Celso Amorim, har nu tvingats skjuta upp slutförhandlingarna till handelsunionens första dokument i nittio dagar. Deras mål var att diskutera rörelsefrihet över nationsgränserna för kontinentens invånare. Nu har de i stället hamnat i en diskussion om vad den sydamerikanska handelsunionen egentligen ska heta.

Hugo Chávez tycker nämligen inte om förkortningen CASA. Han föreslår i stället att handelsunionen ska heta Sydamerikas förenade republiker, UNASUL. Kan de sydamerikanska ledarna inte ens komma överens om vad deras handelsunion ska heta kommer det att bli svårt att infria organisationens mål att inom femton år ha uppnått samma ekonomiska integration som EU.

HENRIK JÖNSSON

2005-10-01

FAKTA

Sydamerikanska gemenskapen bildades den 8 december förra året i Cuzco i Peru på initiativ av Brasilien president Luiz Inácio Lula da Silva.

Den har antaget förkortningen CASA, Comunidade Sul-Americana de Nações.

Den nya handelsunionen är en sammanslagning av frihandelsområdet Mercosur, som företräder Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay, med Chile som associerad medlem, och Andinska gemenskapen som består av Bolivia, Colombia, Ecuador, Peru och Venezuela.

I CASA ingår även Guyana och Surinam.

Kommentera