27
okt
2007

Drottning Cristina av Argentina behöver inget politiskt program

SÃO PAULO/SDS

Likheterna med Hillary Clinton är slående. Cristina Fernández de Kirchner är advokat, senator och gift med en president. Men det är inte de likheterna som gör att hon i morgon kommer att väljas till Argentinas nya president. Hon vinner på grund av liknelserna till Evita Perón.

Under sin valkampanj har den argentinska presidentfrun hållit sina tal mot en gigantisk projekterad bild av eleganta Evita. Fortfarande 55 år efter nationalhelgonets plågsamma död i leukemi är hon en levande figur i Sydamerikas mest nostalgiska land. Evita symboliserar tiden när Argentina var ett av världens rikaste länder och hade en välfärd som sträckte sig långt över många europeiska länder.

Evitas popularitet föddes när hon gifte sig med general Juan Domingo Perón och började bry sig om landets fattiga klass, det så kallade skjortlösa proletariatet, «Los descamisados». Några sådana ömmande sidor har inte Cristina Kirchner visat. I stället har hon byggt sin popularitet på att hon är gift med den sittande presidenten Néstor Kirchner, är sexig och har bra relationer med omvärlden.

I en strategisk kampanj som pågått ända sedan hennes man blev president 2003 har Cristina, som hon föredrar att kallas, skapat egna kontakter när hon varit på statsbesök. I egenskap av landets första dam har den 54-åriga presidentkandidaten träffat världens mest inflytelserika statsledare och politiker. På hennes officiella hemsida har kampanjkontoret lagt ut bildbevisen.

En av bilderna är från mötet mellan Cristina och Hillary Clinton i New York tidigare i år.

Men det finns mycket som skiljer de båda presidentfruarna åt, framför allt hur den behandlar media.

Cristina Kirchner har endast gett en intervju sedan hon lanserade sin presidentkampanj i juli. Intervjun gavs i onsdags till den argentinska radiokanalen La Red och den som intervjuade var journalisten och beundrarinnan Mónica Gutiérrez, som både liknar och klär sig i samma stil som presidentkandidaten.

I intervjun sa Cristina Kirchner att hon «varken vill identifierar sig med Hillary Clinton, Evita eller någon annan».

— Man ska inte imiterar andra, sa hon.

Följdfrågorna, om varför hon då väljer att hålla sin tal mot en bakgrund av Evita och har bilder av Hillary Clinton på sin officiella hemsida, kom inte.

Även hennes man har en frostig relation med medier. Under fyra och ett halvt år som president har Néstor Kirchner inte gett en enda presskonferens där argentinska reportrar kunnat ställa frågor om hans styre av landet. Han har anklagat pressen för «bristande intellektuell uppriktighet» och Cristina Kirchner har sagt att hon tycker argentinska medier uppträder alldeles för korporativt.

En av de saker retat upp paret är att medierna misstänker presidentparet för en politisk komplott om att styra landet i evighet.

När Cristina Kirchner idag kommer att väljas med en klar majoritet av rösterna, upp mot 45 procent uppskattar opinionsundersökningarna, kan hon lugnt styra landet fram till 2011 då hennes man åter kan ställa upp i presidentvalet. Genom att växla vid presidentposterna kan paret Kirchner i praktiken styra Argentina tills döden skiljer dem åt, precis som Perón, Evita och Peróns sista fru, Isabelita gjorde.

Cristinas främsta motkandidat är vänsterns Elisa Carrió som uppskattningsvis kommer att få mellan 16 till 20 procent av rösterna. Hon har satsat på ett alternativ till den inflationsdrivande politik som Néstor Kirchner drivit. Men Carrió rår sig inte på Cristinas popularitet. Hon är omåttligt populär trots att hon inte presenterat några vallöften, politiska idéer eller en politik för att förhindra den stigande inflationen i landet.

Cristina Kirchner har inte ens presenterat en politik för att bekämpa korruptionen som är den värsta i hela Sydamerika.

Hon verkar inte behöva det.

När nostalgiska Argentina väljer sina ledare handlar det mer om att få drömma sig tillbaka till tiden när allt var bra i Sydamerikas tredje största land än att se vad Argentina behöver i dag.

Hon kallas redan «Reina Cristina», «Drottning Cristina».

HENRIK JÖNSSON

2007-10-27

FAKTA

Namn: Cristina Elisabet Fernández de Kirchner

Född: 19 februari 1953

Familj: Maken Néstor Kirchner, 57 år, sonen Máximo, 30 år och Florencia, 27 år.

Parti: Peronispartiet Justicialista

Smeknamn: «La pingüina», Pingvinhonan (hennes enorma skokollektion har även gett henne smeknamnet «Imelda» efter den filippinska presidentfrun Imelda Marcos

Karriär: Utbildad advokat 1974, delstatspolitiker 1989, senator 1995.

Hemsida: www.cristina.com.br (musik av Mercedes Sosa)

1 Svar

Kommentera