6
apr
2008

Fasansfull epidemi skapar kaos i Rio

RIO DE JANEIRO/GP

En epidemin av denguefeber fortsätter att hålla Rio de Janeiro i ett järngrepp. På kort tid har 67 dött i febersjukdomen, varav över hälften är barn. USA, Frankrike och Portugal varnar nu sina medborgare för att besöka turistmetropolen.

Utbrottet av den tropiska sjukdomen, som sprids av myggor, har skapat kaos vid mångmiljonstadens sjukhus. De kommunala inrättningarna är överfulla och kan inte ta emot fler patienter. En domare har nu tvingat de privata sjukhusen att öppna sina dörrar för allmänheten, men inte heller det hjälper. För att överhuvudtaget klara av situationen har militären fått resa tre fältsjukhus runt om i staden.

Sedan i januari har över 36 000 invånare officiellt insjuknat, men antalet kan vara mycket högre. Problemet nu är att det saknas läkare och, framför allt barnläkare. Guvernören i Rio de Janeiro har kallat in förstärkning från andra sjukhus i delstaten och krävt att distriktsvårdsmottagningarna ska hålla öppet dygnet runt i helgen.

I ett tal i veckan meddelade guvernören att han dessutom är beredd att göra det som många ledare i Latinamerika gör när de står inför överhopande hälsoproblem – bjuda in kubanska läkare.

— Kuba har en utmärkt tradition när det gäller folkhälsan och är solidariska med folk som behöver hjälp, sa den populistiske guvernören Sérgio Cabral.

Lika solidariska är inte de brasilianska läkarna som låser in sig på sina privatkliniker och inte ställer sig till förfogande åt allmänheten. För att lösa situationen kommer nu den nationella hälsomyndigheten att skapa en speciell insatsstyrka som har rätt att tvinga legitimerade läkare att inställa sig till tjänstgöring.

— Situationen är väldigt svår. Jag stannar här tills epidemin är över, säger Renata Venceslau, 32 år, i sin orangea peruk.

Hon är professionell clown och ställer frivilligt upp med att försöka lätta upp stämningen bland barnen på fältsjukhuset i förstaden Barra da Tijuca.

— Tackvare henne är det enklare att behandla barnen, säger löjtnanten Henry Munhoz som sticker nålar i barnen för att de ska få i sig dropp.

Det finns inget annat sätt att behandla febersjukdomen. Eftersom denguen endast drabbar länder i tropikerna har inte läkemedelsindustrin intresserat sig för att forska fram ett vaccin.

Febersjukdomen dengue sprids av myggor som kläckts i stillastående vatten. Att epidemin enbart spritt sig i Rio de Janeiro, längs den långa brasilianska kusten, beror på stadens struktur. Mygglarven förökar sig i allt från favelornas vattencisterner till poolerna i de förmögna stadsdelarna.

De många bombhålen, de flesta övergivna byggarbetsplatser, har också blivit källor för denguemyggan att kläcka sina larver.

— Titta här, säger en dam och pekar genom ett galler till en park som myndigheterna stängt för flera år sedan i stadsdelen Flamengo.

— Den är helt övergiven. Det här är en källa för dengue.

En rostig gungställning reser sig ur en vattenpöl. Lite längre bort syns en igenvuxen fotbollsplan där det samlats stora vattenpölar vid målen. Även skräp som befolkningen slängt på området ligger och samlar vatten.

— Parken stängdes för att folk satt där på kvällarna och rökte marijuana. Men nu måste myndigheterna öppna upp parken igen så att vi kan skyffla undan vattnet, säger Maria da Conceição som bor i närheten.

Hon skyller epidemin på borgmästaren.

— Han hade en chans att förebygga den höga förekomsten av mygg i år efter de många regnen innan karnevalen. Men det gjorde han inte, säger hon och smäller upp ett ironiskt leende.

Även på andra platser i mångmiljonstaden ligger övergivna tomter och samlar vatten. En av de största markerna ägs av kommunen och ligger vid den förfallna tågstationen Leopoldina som inte använts på tjugo år. Ett femtontal rostiga tågvagnar står och samlar vatten. Runt om i området sprids panik bland befolkningen.

Även utanför staden är oron stor.

— Jag har täckt alla fönstren med myggnät och smörjer in mina barn varje dag med flera lager myggmedel. Det finns inget annat vi kan göra, säger Márcio Massacezi, 36 år.

Han bor i närheten av en av Rio de Janeiros största bilskrotar. På området finns ett hundratal kvaddade bilar som skroten köpt upp av försäkringsbolagen.

— Förra året fick min fru och min barn dengue. Det är bara att hoppas att vi klarar oss denna gången, säger Márcio.

Det allvarliga med den tropiska febersjukdomen är att andra gången patienten får den kan han eller hon dö. Kroppens immunförsvar har inget att sätta emot och patienten dör av uttorkning eller blödningar. Förra gången Rio de Janeiro drabbades av en dengueepidemi var för fem år sedan när 37 personer dog. Denna gången har nästan dubbelt så många omkommit.

Den höga förekomst av mygg har gjort epidemin så omfattande att borgmästaren i Rio de Janeiro, Cesar Maia, flugit upp till Salvador i delstaten Bahia för att besöka helgonklostret Senhor do Bomfim. I stället för skriva sin avskedsansökan har han har bett om ett mirakel. Att Gud ska driva ut myggan över havet.

HENRIK JÖNSSON

2008-04-06

FAKTA

Sjukdomen inleds med akut feber, huvudvärk, rygg-, muskel- och ledsmärtor, samt kärlsprängda ögon. Sjukdomen är i regel godartad och många får enbart en övergående feber. Vid mera ovanlig hemorragisk dengue ses blödningar i många inre organ liksom från mag- och tarmkanalen, och patienten kan dö i en blödningschock. Tillståndet uppstår främst hos inhemska barn som återinfekteras med denguevirus och sjukdomen uppfattas i dessa fall som en “immunologisk reaktion”.

Källa: Svenska smittskyddsstyrelsen

Kommentera