25
okt
2005

Folket röstade nej till vapenlagen

RIO DE JANEIRO/SDS

Vapenindustrin jublar i Brasilien. Det blev ett överraskande nej till ett införande av vapenförbud vid folkomröstningen i söndags. Till och med borgmästaren i det våldsdrabbade Rio de Janeiro bytade sida i sista stund och röstade mot vapenförbudet.

– Experter visade mig vilka risker det skulle innebära om ja-sidan hade vunnit, förklarar Cesar Maia sitt val.

Det som fick honom att ändra sig var rädslan för vad som skulle hända om de privata säkerhetsbolagen som bevakar välbeställda brasilianares företag och villor inte längre fick bära vapen. Enligt honom hade det inneburit att det blivit fritt fram för banditer att invadera de inhägnade bostadsområdena, så kallade Gated communities, som finns på ett flertal ställen i miljonstaden.

– I andra städer där kriminaliteten är mindre utbredd tror jag ett vapenförbud hade fungerat. Men i städer som Rio de Janeiro med en så hög våldsfrekvens är det nödvändigt att ha ett vapen att försvara sig med, sa borgmästaren som fram till i slutet av förra månaden stödde ja-sidan.

Resultatet av folkomröstningen har överraskat analytiker och regeringen. När folkomröstningen presenterades för några månader sedan meddelade den första opinionsundersökningen att över 70 procent var för ett vapenförbud. Befolkningen var trött på skjutandet som gjort Brasilien till världens mest våldsamma land. Över hundra oskyldiga personer faller varje dag offer för en kula i Brasilien.

Men regeringen underskattade den rädslan och det dåliga förtroende som landet befolkning känner inför Brasiliens berömda poliskår. Den främsta anledningen till att folk bytade sida var nej-sidans reklam som oavbrutet gick i radio och TV:

– Litar du på polisen?

– Om svaret är nej rösta då också nej på söndag.

Framför allt var det den vita, välutbildade medelklassen som svängde och gick från ja till ett nej att förbjuda vapenförsäljningen inom landets gränser. Analytiker menar att många inom medelklassen vill ha ett vapen i hemmet för att försvara sig själv och sina ägodelar.

I de fattiga områdena i Brasilien var det betydligt fler som ville införa ett vapenförbud.

– Det är vi som bor i favelorna som råkar mest ut for våldet. Varje dag är det någon ur kokainmaffian som hotar familjerna här. Ingen bryr sig om att skydda oss, säger Carla Vasquez, som bor i Tavares Bastos, en av Rio de Janeiro 200 kåkstäder.

Hon vill ha bort vapnen från favelorna för att lyckas undvika att flera unga killar går med i knarkligorna.

– De är fjorton år och tycker det är så häftig att tjäna pengar och få makt genom att bära en pistol. Det är den spiralen vi måste få stopp på, säger hon.

För Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva är folkomröstningen hans största nederlag sedan han valdes som president för tre år sedan. Inte nog med att hans vänsterregering avslöjats för att vara den mest korrumperade regeringen på tjugo år. Nu har han även förlorat i sin andra hjärtefråga. Att minska det dödliga våldet i världens femte största land.

Den brasilianska vapenindustrin andas nu ny luft och hoppas att resultatet från den beslutande folkomröstningen även ska ändra på den gamla vapenlagen.

– Som det är nu har vi bara vunnit en liten strid, säger Luiz Afonso Santos, talesman för vapenorganisationen “Individens frihet” i São Paulo.

När alla rösterna var räknade på måndagsmorgonen visade de att nej-sidan fått 63,92 procent av rösterna. Ja-sidan fick endast 36,08 procent.

HENRIK JÖNSSON

2005-10-25

1 Svar

  1. Nice read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch as I found it for him smile So let me rephrase that: Thanks for lunch! “They may forget what you said, but they will never forget how you made them feel.” by Carl W. Buechner.

Kommentera