10
apr
2007

Förmögna pingstpastorer predikar vidare i fotbojor

RIO DE JANEIRO/SDS

Den växande pingströrelsen i Brasilien gör världens största katolska land allt mindre katolskt. I dag har var sjätte brasilianare gått över till pingstkyrkan.

Den expansiva frikyrkorörelsen, som har sina rötter i USA, har numera 24 miljoner medlemmar i Brasilien, enligt det oberoende amerikanska forskningsinstitutet World Christian Database. Men den brasilianska framgångssagan skakas ändå ideligen av olika avslöjanden. Den senaste skandalen handlar om pingstparet Estevam och Sônia Hernandes, Brasilien mest karismatiska pingstpastorer.

Paret sitter just nu i husarrest i Miami anklagade för att illegalt försökt smuggla in pengar i landet.

Pingstparet, som 1986 grundade «Igreja Renascer», «Återfödelsekyrkan» i delstaten São Paulo, har gjort sig en förmögenhet genom gospel och predikningar i sin egen TV-kanal. De greps på Miamis internationella flygplats i januari i år efter att paret försökt smuggla in 56 467 dollar genom att stoppa pengar på kroppen och gömma sedlar i CD-fodral. Den amerikanska polisen hittade även 9 000 dollar gömda i pingstfruns bibel.

FBI, som nu utreder ärendet, misstänker att paret skulle använda pengarna till utgifter under deras flykt undan den brasilianska rättvisan. Sedan förra året har åklagarmyndigheten i São Paulo försökt ställa paret inför rätta.

— Vi har bevis som visar att de här religiösa ledarna byggt upp ett regelrätt brottssyndikat. Det rör sig om en familjeklan som lyckats samla på sig en enorm förmögenhet genom att utnyttja människors religiösa tro, säger Arthur Lemos, åklagare i São Paulo, till den brasilianska dagstidningen O Globo.

Pingstförsamlingens medlemmar vägrar däremot att tro att deras omtyckta pastorer gjort sig skyldiga till brott och fortsätter att sätta in pengar på deras konton. På varje stol i församlingarna ligger ett vitt kuvert där pingstvännerna kan lägga sina pengar. Även checkar accepteras. För dem som inte har kontanter finns möjligheten att betala via sitt kreditkort.

— I de här kyrkorna hanteras pengar som en andlig symbol. Varje summa pengar som du skänker till kyrkan är ett bevis på din tro. Ju mer pengar du skänker desto större är din tro, förklarar Edin Abumanssur, teologiprofessor på det katolska universitetet PUC i São Paulo, till tidningen O Globo.

Pingstparets dotter Fernanda Hernandes Rasmussen, gift med den brasilianske fotomodellen Douglas Rasmussen, har nu gått ut till försvar för sina föräldrar. Hon anser att hennes föräldrar är förföljda och anklagar det brasilianska rättsystemet för att ha satt igång en «nyinkvisition».

— Brasilien är fortfarande katolskt, men de frikyrkliga är redan 30 procent av befolkningen. Det är därför de vill förstöra oss och prata illa om oss, sa hon nyligen i en direktsänd TV-predikning.

Rättegången i Florida mot hennes föräldrar är planerad till första veckan i maj. Under tiden fortsätter det karismatiska pingstparet, som övervakas med elektroniska fotbojor, att predika från sin villa i Miami via webcam och satellitsändningar.

HENRIK JÖNSSON

2007-04-10

FAKTA

Återfödelsekyrkan har över 1 200 församlingar i Brasilien som var och en drar in mellan 900 000 kronor och tre miljoner kronor i månaden, beroende på församlingens storlek. Paret äger ett flertal lyxvåningar i São Paulo, ett par sommarhus vid Atlantkusten och lyxvillan i Boca Raton, utanför Miami. Familjen Hernandes äger också en farm på den brasilianska landsbygden med 200 fullblodshästar.

En av kyrkans mest berömda medlemmar är den brasilianske fotbollsidolen Kaká, i dag stjärna på Milans mittfält i Italien. Han träffade sin fru i församlingen, gifte sig i kyrkan och ringer varje vecka till pingstpastorn Estevam Hernandes, som han kallar för «Aposteln», för att få andligt stöd. Om pastorn inte är tillgänglig pratar Kaká med «Bispo Tid», som är pingstparets yngste son. Vid ett antal tillfällen har fotbollsstjärnan medverkat i pingstkyrkans egna TV.

Brasilianska UD har nu begärt paret utlämnade.

Den brasilianska pingströrelsen har i dag med sina 24 miljoner anhängare fler pingstvänner än i USA där rörelsen grundades i mitten av 1800-talet.

HENRIK JÖNSSON

2 Svar

  1. Jonathan

    Det var faktiskt svenska missionärer som startade pingströrelsen i Brasilien.Det var två svenskar, Daniel Berg och Gunnar Vingren som km först till Para i norra Brasilien

Kommentera