6
mar
2007

Legala droger ska minska våldet i Rio

RIO DE JANEIRO/GP

För att bekämpa våldet i Rio de Janeiro tar den nye guvernören till ännu ett kontroversiellt grepp. Han föreslår en legalisering av marijuana.

—  Visst hade det varit super om ingen använt droger. Om alla respekterat förbjudet. Men så är det inte. Inte alls. Vi måste börja tala klarspråk, säger Sérgio Cabral till GP.

Den nye guvernören sitter i middagssalen till det vackra stadspalatset i Parque Guinle i den frodiga stadsdelen Laranjeiras. Kristallkronorna dinglar i taket. Silverbesticken klirrar vid borden. Guvernören håller sitt första frukostmöte med Brasiliens utrikeskorrespondenter.

— Varje år dör miljoner unga i världen till följd av droghanteringen, framför allt i utvecklingsländerna. De krigar om territorium. Med olika rivaler. Med polisen. Mot militären. Väldigt många dör i onödan. Jag tycker det är dags att man börjar lätta på lagstiftningen, säger han och går omkring i middagssalen.

Sérgio Cabral är trött på den gammalmodiga synen som ofta omgärdar drogfrågor.

— Har USA rätt i sin konservativa syn på droger? Enligt mig är de helt fel ute, säger guvernören.

Varje dag dör det upp emot 14 personer i Rio de Janeiro till följd av den 25-åriga konflikten mellan stadens tre dominerande knarkkarteller. Det är betydligt fler än vad som omkommer på Gazaremsan eller i Västbanken i Mellanöstern. Kriget förs även mot polisen och mot den nya milisen som erbjuder beskydd mot betalning åt civil befolkningen. Guvernören menar att om kongressen skulle göra vissa droger lagliga hade de rika knarkkartellernas makt minskat avsevärt.

— Jag vill kalla psykologer, sociologer, läkare och andra för gemensamt göra en utredning av vad vi kan göra. Jag vill gärna föra upp frågan på internationell nivå. För några år sedan debatterade ingen klimatfrågan. Nu är alla involverade. Jag vill att nästa stora debatt blir den om legalisering av lättare droger.

Sérgio Cabral jämför med alkohol.

— Sprit har också varit förbjudit. Det är också en drog som dödar.

Göteborgs-Posten frågar honom hur han vill göra, till exempel, marijuana tillgängligt på lagligt sätt åt befolkningen.

— Alltså, jag vill inte förvandla Rio de Janeiro till ett drogernas Disneyland. Droger är skadliga och dödar. Jag bara menar att förbjuda dem gör ännu större skada. Var man ska kunna köpa dem i framtiden vet jag inte i dag. Det får experter komma fram till.

I nästa månad reser guvernören till de colombianska städerna Medellin och Bogotá som lyckats minska det dödliga våldet kring fattigdomen och droghanteringen med två tredjedelar de senaste åren. Guvernören ska främst titta på ett projekt i Medellin där stadens borgmästare valde att öppna favelorna och göra de till vanliga stadsdelar.

— Ju öppnare man är desto lättare är det att minska maffiornas makt. De lever på förbud och mörker, säger Sérgio Cabral.

Guvernörens kontroversiella uttalande har redan kommenterats av den brasilianska kongressens mest omtyckta ledamot, miljöpartisten Fernando Gabeira. Han har i snart tjugo år förespråkat en liberalare syn på droger i världens största katolska land. Gabeira menar att för att kunna lyckas med en legalisering i Rio de Janeiro måste polisen först reformeras. Annars finns det stor risk att droghanteringen i stället hamnar i händerna på korrumperade polisbefäl.

— Vad vi behöver är en mer etisk och kompetent poliskår, skriver han i en insändare till Folha de São Paulo, Brasiliens största dagstidning.

HENRIK JÖNSSON

2007-03-06

1 Svar

Kommentera