23
sep
2007

Fredsrörelsen får skulden för knarkhandel och våld

RIO DE JANEIRO/SDS

Poliserna föstes in i en mörkgrå kravallbuss och gömde sig bakom stolsryggarna. En del drog sina undertröjor över huvudet för att undvika pressfotograferna, precis som knarklangarna brukar göra. I veckan häktades 53 poliser för inblandning i kokainhanteringen i förorten Duque de Caxias i Rio de Janeiro.

Poliserna är misstänkta för att mot betalning skyddat kokainmaffiorna i favelorna Santa Lúcia och Parada Angélica i utkanten av Rio de Janeiro. Varje vecka har polismännen tagit emot mellan 7 000 och 28 000 kronor för att inte ingripa i kokainförsäljningen på kullarna. De har också fått pengar för att varna maffiorna för planerade razzior.

— Dessa banditer i uniform ska rensas ut, sa guvernören i Rio de Janeiro, Sérgio Cabral.

Veckans historiska massarrestering har resulterat i en pajkastning mellan de olika parterna i det pågående drogkriget som dagligen skördar mellan tio och femton dödsoffer i Rio de Janeiro.

Vem bär skulden för att staden inte får ordning på det knarkrelaterade våldet?

Den korrumperade polisen, knarklangarna eller konsumenterna?

Brasiliens nationella säkerhetschef, Antônio Carlos Biscaia, skyller på fredsrörelsen.

— En del av de här manifestationerna mot våld som utförs längs strandpromenaden i Rio tycker jag är rena hyckleriet. Många som deltar i dessa manifestationerna är personer som dagen innan brukat droger. Och det är självklart att en högre drogkonsumtion gynnar knarklangningen som i sin tur generera mer våld, säger han.

Uttalandet väckte en sovande björn i jättelandet Brasilien. Dagstidningarnas diskussionsforum kapsejsade av alla som tyckte att det äntligen var någon som vågade ta upp drogkonsumenternas skuld i knarkkriget.

— Det är konsumenterna som försörjer knarklangarna och sätter maskingevären i deras händer, röt en läsare.

En annan skrev.

— Det är de som tycker om att rulla en joint som försörjer kriget.

Företrädaren för en av Rio de Janeiros många fredsrörelser, den långhåriga rocksångaren Tico, kliade sig i skägget och visste inte vad han skulle säga. Han förlorade själv sin bror, gitarrist i rockbandet «Detonautas«, vid ett väpnat rån av knarklangare på motorvägen förra året.

— Att anklaga fredsrörelsen för hyckleri är inget annat än hyckleri, försvarade han sig.

Studenten Leo Andrés gav sig in i debatten på dagstidningen «O Globos» forum.

— Problemet är varken knarklangare eller konsumenter. Dessa finns överallt i världen. Skillnaden här är korruptionen inom poliskåren. Finns det någon som kan föreställa sig en svensk polis kräva en hundring av en simpel knarklangare för att släppa honom fri?

Han fick medhåll av läsaren Luciana Zogaiba.

— Jag tycker det är underligt att polisen skyller på konsumenterna när det är polisen som säljer sina vapen och själar till knarklangarna. Om något så är det hyckleri, skrev hon i sitt inlägg.

Min lokale tidningsförsäljare är så trött på allt bråk att han nu stämmer in i den kör som blivit allt ljudligare den senaste tiden.

— Legalisera, nu!

HENRIK JÖNSSON

2007-09-23

Kommentera