2
sep
2007

Homofobi i brasiliansk fotboll

RIO DE JANEIRO/OFFSIDE

Brasilien skakar i grunden. Fotbollsnationens första bög har trätt fram. Ingen vet riktigt vad de ska ta sig till. Framför allt med tanke på att det är den hyllade, offensive mittfältaren Richarlyson, i serieledande São Paulo FC, som valt att komma ut.

I en talkshow flämtade bossen i rivalklubben Palmeiras:

— Och vi som var nära att kontraktera honom.

Uttalandet resulterade genast i en stämning från Richarlysons sida.

Efter en veckas förundersökning lade domaren Manoel Maximiano Jungueira Filho ned diskrimineringsfallet med motiveringen att det inte finns plats för bögar i landets nationalsport.

— Brasiliansk fotboll är viril, maskulin och icke homosexuell, skrev han i sin utredning och uppmanade Richarlyson att sluta spela i São Paulo FC och bilda ett eget böglag.

Sällan har skriket hörts så väl från den organiserade gayrörelsen i São Paulo, arrangör av världens största gayparad. Brasiliens intellektuella står nu i kö till kultursidorna för att fördöma uttalandet.

— Om det är så att fotboll inte är till för homosexuella så tycker jag att domarkåren inte är till för fördomsfulla, skriver historikern Hilário Franco Jr, författare till «A Dança dos Deuses» (Gudarnas dans).

São Paulos mest erkända psykoanalytiker Tales Ab’ Saber stämmer in i kritiken. Han säger att den kraftiga reaktionen från domarens sida har att göra med fotbollens natur. Den är homo i sig. Män som beundrar män. Han menar att fotbollen ständigt måste försvara sig från sin homoerotiska sida för att undvika att bli beskylld för att vara homo.

— Fotbollen är en värld av män för män. Den skapar en homofobisk paranoia, påstår han.

I sommarnumret av den brasilianska utgåvan av «Playboy» är tonen en annan. Brasiliens enda kvinnliga assisterande domare, den 24-åriga skönheten Ana Paula Oliveira, har i ett raseriutbrott valt att vika ut sig. Beslutet togs efter att hon blivit nedgraderad till division två till följd av två felaktigt bortdömda mål för Botafogo i semifinalen i den brasilianska cupen.

På tolv sidor, plus en utvikbar poster, bekräftar hon de mest traditionella, heterosexuella ställningarna du kan tänka dig.

Fotbollsnationen jublar.

Man kan höra ryggdunken på läktarna.

— Titta, vi är inte bögar.

HENRIK JÖNSSON

2007-09-02

Kommentera