18
dec
2005

Indianstam försvunnen

RIO DE JANEIRO/SDS

En av världens mest isolerade indianstam kan vara utrotad. Den federala polisen i Brasilien misstänker att moderna nybyggare utrotat indianerna vid floden Rio Pardo för att komma över deras mark.

– Vi håller nu på att undersöka om vi kan ställa de ansvariga till svars för folkmord, säger Marcos Antônio Farias, polischef i staden Cuiabá i Brasiliens inland.

Det var brasiliansk TV som upptäckte att något inte stod rätt till med en av Brasiliens mest mytomspunna indianstammar. När TV-teamet begav sig in i den tjocka vegetationen i den enorma delstaten Mato Grosso för att försöka lokalisera den isolerade indianstammen möttes de av övergivna läger. Matförråd av torkad frukt och nötter låg kvar, precis som stammens livsviktiga jaktutrustning. Allt tydde på att indianerna tvingast lämna sitt läger i all hast.

Vart Rio Pardo-indianerna tagit vägen vet ingen. Varken den brasilianska indianmyndigheten Funai eller den federala polisen, som flyger över området med helikopter, har sett röken av indianstammen som fått sitt namn efter floden Rio Pardo. Polisen misstänker att indianstammen kan ha utplånats.

– Det är chockerande att det i 2000-talet fortfarande finns risk för att de indianer som lyckats överleva ska råka ut för ett folkmord, säger Stephen Corry, ordförande för Survival, en internationell organisation som skyddar världens indianbefolkning.

Den brasilianska polisen har nu häktat 27 nybyggare misstänkta för att ha invaderat indianreservatet. Även en lokal poliskommissarie är häktad misstänkt för inblandning. Den federala polisen tror att den lokala poliskommissarien och den före detta delstatsguvernören i Mato Grosso, Wilmar Peres de Farias, har beordrat invasionen för att komma över den dyrbara marken i delstaten.

Den federala polisen har utlyst en häktningsorder av den före detta guvernören men inte lyckats få tag på honom. Han uppges befinna sig på rymmen.

– Det här rör sig om en indiangrupp som inte har haft någon som helst kontakt med världen utanför och därför kan det bli svårt att hitta några konkreta bevis. Men vi har starka indikationer på att dessa brottslingar var ute efter att utplåna indianerna och ta deras mark, säger Marcio Lucio Avelar, allmän åklagare i Mato Grosso.

Flera av inspektörerna på den brasilianska indianmyndigheten Funai har nu tagit emot dödshot för att de avslöjat vilka personer som låg bakom den olagliga invasionen av indianreservatet.

HENRIK JÖNSSON

2005-12-18

Kommentera