6
feb
2005

Karnevalsfirarna kan zoomas in

RIO DE JANEIRO/SDS

På trettonde våningen står Rio de Janeiros säkerhetschef Marcelo Itagiba och tittar stolt över den nya ledningscentralen. På flera stora TV-skärmar följer han händelserna under den stora karnevalen som inleddes i helgen. 220 kameror har installerats på utvalda platser i miljonstaden.

– Årets karneval ska bli den säkraste någonsin. Nu kan vi följa allt som händer på gatan, säger säkerhetschefen och ber en av teknikerna att zooma in en av kamerorna.

På den stora bildskärmen dyker stranden i Copacabana upp. Kameran kan gå så nära att det går att se vilken solskyddskräm vederbörande använder. Nästa kamera övervakar strandpromenaden längs med den klassiska strandavenyn Avenida Atlântica. Det är här de flesta turistrånen sker medan semesterfirarna vandrar fram och tillbaka längs stranden i Copacabana.

– Varenda en polisstation har tillgång till de här bilderna nu. Märker de något misstänkt kan de snabbt se via satellit var närmaste patrullbil befinner sig och larma, säger Marcelo Itagaiba, som varit säkerhetschef i Rio sedan kokainkriget blossade upp förra året.

Han menar att det nya övervakningssystemet minskat larmtiden betydligt och även reducerat antalet brott.

– Där det blivit känt att vi har övervakning har vi redan sett en liten minskning, säger säkerhetschefen till Sydsvenskan.

Varje år kommer över 400 000 utländska turister till Rio de Janeiro för att uppleva karnevalen som blivit vår tids största utomhusfest. Under de fem dagar som den officiella karnevalen varar är som gått som varje hotellbädd i miljonstaden fullbokad sedan lång tid tillbaka. Trycket har ökat de senaste åren och i år väntas Riokarnevalen slå rekord och besökas av mer än en halv miljon utländska besökare.

– Vi vill att folk ska trivas och ha det bra här. Vi måste få bort brotten annars vill ingen komma tillbaka, säger Marcelo Itagaiba och påminner om att förra årets karneval genomfördes utan större incidenter.

– Inte heller vid nyårsfirande när nästan en miljon människor trängdes på Copacabana hände något allvarlig. Vi har kontroll på situationen, fortsätter han.

Ändå tas inga risker i den vackra miljonstaden. Sedan i påskas förra året ligger tre rivaliserande knarkligor strider mellan gängen och polisen. Under förra året mördades 6 265 människor i och kring Rio de Janeiro. Det är mer än 17 personer om dagen. De flesta morden är knarkrelaterade.i fejd om kokainhanteringen i staden. Det har lett till regelrätta

För att garantera säkerheten om stridigheterna skulle blossa upp mitt under karnevalen har Brasiliens justitieminister därför gett klartecken till den federala insatsstyrkan att finnas i beredskap i Rio de Janeiro under karnevalsveckan.

– Vi förbereder hela styrkan för att ge Riopolisen ett viktigt stöd under karnevalen, sa justitieministern Márcio Tomaz Bastos, till den brasilianska dagstidningen O Globo, tidigare i veckan.

Endast i favelan Rocinha, Rio de Janeiros största kåkstad, väntas det säljas kokain för över 300 miljoner kronor under karnevalshögtiden.

HENRIK JÖNSSON

2005-02-06

Kommentera