27
sep
2004

Knarkkung i Rio sköts ihjäl på öppen gata

RIO DE JANEIRO/SDS

Rios mest beryktade knarkkung José Carlos dos Reis Encina, kallad ”Repstegen” efter en spektakulär fängelseflykt på 80-talet, sköts ihjäl mitt under morgonrusningen på motorleden Avenida Brasil när han var på frigång från fängelset i Bangu förra veckan. Två män på motorcykel körde upp jämsides med hans Opel Vectra och avrättade honom med sju skott i huvudet.

Dådet har skrämt upp polisen i Rio de Janeiro som befarar att avrättningen är ett nytt tecken på oroligheter mellan miljonstadens två dominerande knarkkarteller. Sedan en tid tillbaka pågår en ständig kamp om att ta över varandras marknadsandelar inom den lukrativa kokainförsäljningen. Vid ett flertal tillfällen har rivaliteten resulterat i regelrätta strider mellan de båda gängen.

José Carlos dos Reis Encina, som blev 49 år, var grundaren av den största knarkkartellen kallad, ”Röda kommandot”. Han bildade brottssyndikatet när han satt på det rymningssäkra fängelset på ön Ilha Grande i Rio de Janeiros skärgård. Tillsammans med militärdiktaturens politiska fångar drog han upp riktlinjerna för hur knarkkartellen skulle drivas och lyckades på kort tid kontrollera all kokainförsäljning i miljonstaden.

Polisen misstänker nu att den rivaliserande kokainkartellen, kallad ”Tredje kommandot”, utfört likvideringen.

Knarkkartellernas makt över invånarna i Rio de Janeiro har blivit allt tydligare den senaste tiden. I förra veckan tvingade knarkmaffian i kåkstaden Rocinha, Brasiliens största ”favela” med 120 000 invånare,

bort den företagare som försörjde hushållen med gas. Beväpnade med maskingevär forserade knarkgänget företagets lager och hotade att skjuta arbetarna om de inte lämnade ifrån sig gasflaskorna.

Nu har knarkmaffian i Rocinha, som är en fraktion av Röda kommandot, tagit kontroll över försäljningen och lagt på femton procent på gaspriset. Överskottet går oavkortat till knarkmaffian som på detta sätt försöker ta kontroll över det dagliga livet i kåkstaden. Följden har blivit att de restauranger och barer som inte vill köpa gas av knarkmaffian tvingats stänga.

– De pågår ett generationsskifte inom kartellerna. Det är de nya, unga fraktionerna mot de gamla. Det är en intensiv kamp som blir alltmer våldsam, säger Alba Zalur, professor i antropologi på det federala universitetet UFRJ i Rio de Janeiro.

Enligt henne finns det en lista på gamla ledare för Röda kommandot som ska mördas.

– José Carlos var ingen ledande figur inom den dagliga hanteringen längre. Det är inte ens säkert att han var inblandad. Men ryktet säger att alla grundarna av Röda kommandot ska avrättas, menar hon.

På 80-talet var José Carlos dos Reis Encina Brasiliens mest berömda brottsling. Efter ett par lyckade rymningar sattes han på det beryktade fängelset Cândido Mendes på fängelseön Ilha Grande i Atlanten. Men även därifrån lyckades han fly. En helikopter landade på innergården och slängde ned en repstege till honom. Därav hans smeknamn ”Repstegen”.

På 90-talet när ”Repstegen” åter satt i fängelse blev han religiös och gjorde avbön från sin kriminella bana. Han engagerade sig i en frikyrka och lyckades efter några år övertyga fängelseledningen att han var frälst. Som belöning fick han frigång under dagarna och var endast tvungen att inställa sig på fängelset om kvällen för inlåsning. Det var under en av dessa frigångar, på väg till sitt jobb som chef för ett taxikollektiv i slutet av förra veckan, som han blev avrättat.

För Rio de Janeiros politiker kommer de nya oroligheterna olämpligt. På söndag är det dags för första omgången i kommunalvalet och i rädsla för att provocera de dominerande knarkmaffiorna har hittills ingen vågat gå ut och fördöma våldet.

HENRIK JÖNSSON

2004-09-27

Kommentera