11
jun
2006

Kongressen i Brasília vandaliserad

RIO DE JANEIRO/SDS

Utanför huvudingången till den brasilianska nationalkongressen i huvudstaden Brasília stod en splitter ny röd Fiat Uno. Den skulle lottas ut bland landets kongressledamöter vid den årliga festhögtiden i slutet av juni. Nu användes bilen som murbräcka när 549 politiska aktivister slog sönder kongressen i veckan.

De hundratals aktivisterna slängde in bilen genom glasdörrarna, välte metalldetektorn och kastade datorerna i golvet. Beväpnade med allt ifrån avbrutna trädgrenar och vägkoner till kullerstenar och påkar rusade aktivisterna genom den långa korridoren som leder upp till plenisalen. 26 anställda skadades, varav en säkerhetsvakt så allvarligt att han nu vårdas för skallskador på intensiven.

Först när aktivisterna kom upp till foajén utanför senaten och deputeradekammaren lyckades övriga säkerhetsvakter få kontroll över upploppet.

— Jag vill ha alla fängslade, skrek kongressens talman Aldo Rebelo, från det brasilianska kommunistpartiet PCdoB.

Att Brasilien gång på gång sätts ur spel på grund av organiserade våldsamheter har blivit ett akut problem för landet. För några veckor sedan belägrades São Paulo av beväpnade gäng som tvingade ned världens tredje största stad på knä i flera dagar. Kollektivtrafiken stannade av, skolor stängdes och få vågade ta sig till jobbet. Inte förrän borgmästaren tecknade ett hemligt avtal med den organiserade brottsligheten i São Paulo blev det ett slut på våldsamheterna som kostade över 115 personer livet. Bland annat lovades internerna i stadens fängelser fler teveapparater att följa VM-slutspelet i Tyskland på.

Den grupp aktivister som i veckan invaderade kongressen i Brasilía kommer inte att nöja sig med några enkla bestickningar. De bär på en mer än hundraårig frustration av att Brasiliens kongressmän gör allt för att förhala den jordreform som behövs för att världens femte största land ska kunna kasta av sig sitt feodala arv och bli ett modernt och jämställt land. Aktivisterna, som nu sitter inlåsta i en gymnastiksal i Brasília, tillhör alla en utbrytargrupp från de jordlösas rörelse, MST.

De riskerar nu fängelse.

— Vad vi fick se i går var inte en demokratisk handling. Det var en akt av vandalism. De som utövade denna vandalism kommer att få betala för den, lovade Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva.

Den senaste tidens attacker på den spräckliga brasilianska demokratin är allvarliga varningssignaler. Många menar att attackerna har sitt ursprung i den uppdämda frustration som byggts upp under de tre och ett halvt år som favoritpresidenten Lula inte fått mycket gjort vid makten. Besvikelsen, blandat med allmän uppgivenhet inför landets politik, har lett till ett ohälsosamt klimat där våldsbrotten i landet blivit allt grövre och alltmer desperata.

Skärper inte Brasiliens politiker till sig finns det stor risk att väljarna åter vänder sig till militären för att få sina böner hörda.

HENRIK JÖNSSON

2006-06-11

Kommentera