16
aug
2006

Lula kriminaliserar kvinnomisshandel

RIO DE JANEIRO/SDS

Kvinnomisshandel kriminaliseras i Brasilien. Män som slår sina kvinnor riskerar numera upp till tre års fängelse.

— Från och med i dag intar Brasilien samma roll som världens seriösa länder när det gäller respekt för kvinnor, sa landets president Luiz Inácio Lula da Silva vid en ceremoni i presidentpalatset i veckan.

För honom är kvinnomisshandel den «mest perversa formen» i ojämlikheten mellan män och kvinnor.

— Nu kan offren känna sig lättade och gå raka i ryggen med stärkt självförtroende för det finns en lag som skyddar dem, sa Lula och möttes av applåder från den brasilianska kvinnorörelsen.

Att det tagit så lång tid för Brasilien att införa lagar som skyddar kvinnan i hemmet har att göra med kyrkans ställning i världens femte största land. Kyrkan har tidigare hävdat att det som sker inom hemmets fyra väggar, sköts inom hemmets fyra väggar. För en kvinna har det varit en skam att berätta att hon blir slagen. Även den brasilianska lagstiftning har skyddat män som slår sina kvinnor.

Tidigare rubricerades kvinnomisshandel som en förseelse inom hemmet och den skyldig dömdes till böter eller till att utöva samhällstjänst. Den vanligaste strafformen var att donera baslivsmedel till ett sjukhus, ålderdomshem eller barnhem. Meningen var att den dömde skulle känna tyngden av sitt brott när han bar säckar med ris och bönor till någon statlig eller kommunal institution.

Nu kommer den skyldige begrunda sitt brott i fängelse.

Den efterlängtade lagen har fått namnet « Maria da Penhas lag» efter biologen Maria da Penha som för tjugo år sedan nästan blev ihjälslagen av sin man. Nu sitter hon i rullstol och har skrivit en bok med titeln «Jag kan berätta – Jag överlevde».

— Det är inte lönt att stå ut. Varje dag kommer aggressionerna att bli värre. Kvinnor, känn ingen skam för att ni anmäler er man, uppmanade Maria de Penha vid ett emotionellt möte i presidentpalatset.

En bidragande orsak till att den brokiga brasilianska kongressen till slut kunde enas kring lagen som kriminaliserar kvinnomisshandel var den debatt som den populära såpoperan «Förälskade kvinnor» drog i gång för två år sedan. I teveserien, som trollband den brasilianska tevepubliken i åtta månader, fanns en kvinna som levde tillsammans med en man som dagligen misshandlade henne.

— Vi lyckades få upp temat till en nationell diskussion. Att nu lagen ändras gör oss mycket glada. Nästa ämne vi vill ta upp är aga mot barn, säger Luis Erlanger, kommunikationsdirektör på det brasilianska tevebolaget Rede Globo till Sydsvenskan.

De enda som inte är nöjda är oppositionen som menar att Lulas beslut att presentera lagen nu är röstfiske hos de brasilianska kvinnorna eftersom lagen kommer att träda i full kraft den 18 september, endast två veckor innan presidentvalet. Kritiken tillbakavisas av Lula som hävdar att han försökt presentera lagen så fort som möjligt.

HENRIK JÖNSSON

2006-08-16

FAKTA

Förra året gjordes 160 824 anmälningar mot män som slår sina kvinnor i Brasilien. I år väntas landets 391 nyinrättade kvinnojourer att ta emot betydligt fler anmälningar. Enligt undersökningar som kvinnoorganisationer gjort visar att mer än 2 miljoner brasilianska kvinnor är offer för någon typ av våld i hemmet. För att öka antalet anmälningar har den brasilianska polisen öppnat det speciella nödnumret: 180.

Brasilien blir nu det artonde landet i Latinamerika som skärper lagstiftningen mot den machokultur som tidigare, mer eller mindre, gett män rätten att slå sin kvinna i hemmet.

Kommentera