9
mar
2006

Konstkupp under karnevalen

RIO DE JANEIRO/SDS

Karnevalståget med 60 000 festprissar utklädda till nunnor i synd vaggar fram på kullerstensgatorna i Santa Teresa. Trummorna slamrar och dunkar och någon kommer dansandes med Matisses ”Luxemburgträdgården” över huvudet. Picassos ”Dansen” kommer kort därefter. Den langas över folkhavet.

Karnevalen har precis inletts och ett år av katolskt förtryck ska få utlopp under fem dagars normprotest. Ingen lägger märke till att Claude Monets «Havet» och Salvador Dalís «Två balkonger« också befinner sig på villovägar. Det sveps caipirinhas, delas ut kondomer och säljs lödder till barnen för tio kronor tuben. En kvinna visar sina bröst för andra kvinnor och män målar läpparna röda.

Först senare på kvällen går det upp för karnevalsdeltagarna att industrimagnaten Castro Magnas slott på toppen i bohemstadsdelen Santa Teresa fått oväntat besök. Fem killar med pistol och handgranat passade på att råna hemmet, som numera tjänar som konstmuseet «Chácara do Céu», «Himlens slott», medan gatorna var sprängfyllda av samba. Tre vakter och fyra turister togs som gisslan.

Inte en polisbil kunde komma i närheten. Själv fick jag gå uppför de branta gatorna för att komma till «nunnornas» tåg som varje år inleder karnevalen i Rio de Janeiro. Ingen taxi vågade sig upp i folkmassan. Inte ens den vanliga motorcykeltaxin. Min svenska väninna på besök drabbades av akut klaustrofobi och bad om att få gå in på restaurangen «Espírito Santo» för att avnjuta spektaklet från deras terrass.

Tre dagar senare hittades askan av ramarna i ett buskage i favelan ”Morro das Prazeres», «Behagens kulle» i en andra änden av Santa Teresa. Två dagar efter det lades Henri Matisses ”Le Jardin du Luxembourg» ut på en rysk auktionssajt på Internet. Utropspriset var 104 miljoner kronor. Interpol misstänker den franske konstsvindlaren Michel Cohen, 50 år, för att ligga bakom kuppen. Han rymde från ett fängelse i Rio de Janeiro för två år sedan och polisen tror att han har kopplingarna till banditerna  på «Behagens kulle».

Fransmannen är inte den första utlänning som dragits till Santa Teresa. Den brittiske tågrånaren Ronald Biggs köpte sig även ett hus här. Det var härifrån han gav intervjuer för 10 000 dollar styck till utländska reportrar som trodde att de köpt ensamrätten till hans story. Att mannen bakom «the Great Train Robbery» sålde ensamrätten vidare till ett tjugotal andra tidningar och förlag fick de först reda på efteråt.

När Biggs tågrånarkassa sinade som mest i mitten av nittiotalet började han arrangera grillfester för turister i sin trädgård. Inträdet var 300 kronor. För det fick man äta och dricka så mycket man ville och skaka hand och fotas med Biggs. Turister som önskade skryta med att de träffat mannen som Scotland Yard misslyckades med att få utlämnad, kunde köpa en t-shirt med texten «I know someone who went to Brazil and met Ronnie Biggs… honest!»

Det är som jag brukar säga till vänner som kommer och hälsar på.

— Rio de Janeiro inte är på riktigt. Det är på film.

HENRIK JÖNSSON

2006-03-09

Kommentera